AKO OVAKO JEDETE BELI LUK, LEKOVITO DEJSTVO JE MAKSIMALNO!

PrintscreenPrvaTV

Lepota i zdravlje

AKO OVAKO JEDETE BELI LUK, LEKOVITO DEJSTVO JE MAKSIMALNO!

Kako je najbolje jesti beli luk, da li je istina ili mit da ne prija ljudima s niskim pritiskom, i koja su dva najbolja načina pripreme, otkriva nutricionistkinja Branka Mirković.

Nutricionistkinja Branka Mirković govorila u „Jutru“ na TV Prva na koji način pripremiti beli luk da zadrži zdrava svojstva koja ga čine jednom od najdelotvornijih namirnica za imunitet.

Nutricionistkinja je dala i nekoliko recepata, a objasnila je i šta da uradite ako imate nizak pritisak ili vas muči stomak kada jedete beli luk.

Ona je rekla da nikako ne bacate ljuske luka, bilo da je u pitanju beli ili crni!

„Ne bacajte ljuske, one imaju vrednost za respiratorne organe i ugruške. Ako želite beli luk da stavite u neko jelo ili supu, zgnječite ga sa sve ljuskom i ubacite ga. Ili ceo luk sa korom ispecite u rerni, istisnite ga kao pastu, to je sve hranljivo“, rekla je ona. Tako pripremljen beli luk svako možete da jede, neće smetati želucu – pogledajte kako se beli luk peče u rerni!

„Ovo se odnosi i na crni, i na beli luk. Crni uzmite neoljušten, izbockajte ga viljuškom i skuvajte u supi, dobićete supu od lukovine. Odličan je za imunitet, i to ne da jedete beli luk kao čen, nego seckajte i dodajte u hranu. Cela Francuska i Italija mirišu na beli luk, nikome to ne smeta. Obično ljudi narendaju beli luk u ulje, pa malo limuna i onda to koriste na kašičicu, ali bolje je unositi ga uz hranu“.

Kako je najbolje jesti beli luk, da li je sirovi zdraviji, smeta li mu termička obrada i da li zbog nje gubi zdrava svojstva?

„Ne, on neće izgubiti svojstva, ali mnogim ljudima smeta beli luk kada je svež. Ovako obrađen može svako da ga jede. U našoj kuhinji postoje pečene paprike i druge salate, dodajte ga u hranu slobodno“, rekla je ona.

Ko ne bi smeo da jede beli luk, često slušamo o tome da ne smemo da ga konzumiramo ako imamo nizak pritisak ili probleme s varenjem?

„Ne, zašto ne bi smeli? Ako vas muči pritisak, posolite ga malo, popijte vodu i pritisak će se podići. Kod varenja smeta samo zeleni deo koji se nalazi u srcu čena, zasecite ga i izvadite to zeleno perce, onda može svako da ga jede“, rekla je ona.

Pire od belog luka je vrlo zdrav, ceo luk ispecite u rerni i onda ga istisnite.

Ali postoji i drugi način, Francuzi tako rade, potope ga u ulje i kuvaju ga na 60-70 stepeni i onda se od njega napravi pasta. Čim osetite da je mekan kao pire, gotov je, pa ga držite u frižideru.

Mondo

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top