6 OBAVEZNIH MEDICINSKIH PREGLEDA ZA ŽENE POSLE ČETRDESETE

pixabay.com

Lepota i zdravlje

6 OBAVEZNIH MEDICINSKIH PREGLEDA ZA ŽENE POSLE ČETRDESETE

Po ulasku u petu deceniju trebalo bi redovno da idete na određene preglede, čak i ako se osećate odlično.

Samo tako možete da sačuvate dobro zdravlje i spremno dočekate menopauzu.

Redovno posećujte ginekologa

Jednom godišnje

Redovna ginekološka kontrola obavlja se jednom godišnje i obuhvata pregled grlića materice, sekreta i ultrazvučni pregled materice. Između 45. i 50. godine jajnici više ne funkcionišu normalno i žena počinje da oseća razne tegobe – ne može da spava, stalno je umorna, previše se znoji, razdražljiva je i plačljiva.

Uoči menopauze uobičajeno je da ženama povremeno skače pritisak, kosa opada i gubi sjaj, a ten menja boju. Ako imate ove simptome, javite se ginekologu, da vas uputi na analizu hormona i da vam u skladu sa rezultatima predloži odgovarajuću hormonsku terapiju.

Merite nivo holesterola i triglicerida

Jednom godišnje

Laboratorijskom analizom krvi određuje se nivo holesterola. On se zadržava na zidovima krvnih sudova u vidu naslaga, takozvanih plakova. Kad naslage počnu da se odvajaju od zidova, nastaje tromb koji začepljuje krvni sud, što može da dovede do infarkta ili šloga.

Savremeni preparati i metode lečenja mogu da poprave lipidni profil i smanje rizik od infarkta i šloga. U slučaju da se ustanovi povišen holesterol, neophodno je uraditi tomografiju srčanih arterija.

Ispitajte temeljno organe za varenje

Jednom u pet godina posle 50. godine

Postoji više endoskopskih pregleda kojima se otkrivaju polipi ili tumori u ranoj fazi razvoja i tada mogu da se otklone bez otvaranja abdomena. Gastroskopija pruža uvid u stanje želuca i dvanaestopalačnog creva, kolonoskopijom se kontroliše debelo crevo, a eneteroskopijom tanko crevo. Pregledi se rade ambulantno, posle odgovarajuće pripreme, pod laganom narkozom.

Kontrolišite dojke istog dana svakog meseca

Jednom godišnje posle 45. ultrazvuk ili mamografija

Rak dojke je jedno od najčešćih onkoloških oboljenja kod žena. Javlja se neočekivano, bez upadljivih simptoma, a uspešno se leči samo ako se otkrije u ranoj fazi. Kod žena starijih od 45 godina redovinim mamografskim pregledima rak dojke može da se otkrije dve godine pre nego što dođe u fazu u kojoj može da se napipa.

Jednom mesečno sami pregledajte dojke kako biste mogli da uočite svaku promenu u izgledu i obliku. Ukoliko ste u menopauzi, pregled obavljate istog dana svakog meseca.

Izmerite gustinu kostiju

Na početku menopauze, pa jednom godišnje

Ovaj pregled omogućava ženi da na vreme spreči osteoporozu, slabljenje kostiju, koja se javlja kao posledica manjka estrogena i povećava rizik od preloma. U rizičnu grupu spadaju mršave, krhke žene, kao i one koje ne unose dovoljno kalcijuma. Merenje gustine kostiju spada u jednostavne preglede, traje pet minuta i obavlja se aparatom denzitometrom. Kosti ćete ojačati redovnim vežbanjem i ishranom bogatom mlečnim proizvodima.

Kontrolišite šećer

Tri puta godišnje posle 40.

Laboratorijska analiza šećera u krvi može da ukaže na rizik od dijabetesa tip 2. Iako toga niko nije pošteđen, ovaj tip dijabetesa najčešće se javlja kod gojaznih žena. Provera nivoa šećera radi se davanjem krvi iz vene, obavezno na prazan stomak.

Blicžena

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top