Ko OVDE živi, blago njemu!

Lifestyle

Ko OVDE živi, blago njemu!

Forbsova novinarka Laura Bigli Blum, od 2017. godine redovno izveštava o najjeftinijim zemljama za život.

Sugeriše da je na paleti pristupačnih mesta izbor veoma šarolik pa tako možete da birate između istorijskih gradića, tropskih oaza i nešto manje pitomih geografskih širina i dužina.

„Iako su mnogi ljudi mogli da probaju ovu novu realnost radeći na daljinu 2020. godine, to vreme će se uskoro završiti. Tako da zaista nema boljeg trenutka da počnete da razmišljate o tome kako možete živeti san preseljenjem u drugu zemlju u kojoj su troškovi života toliko niski da možete prestati da radite“, kaže Laura, navodi Punkufer.

U nastavku vam donosimo 9 zemalja u kojima je, po Forbsovom izboru, moguće uopšte ne raditi ako se tamo preselite.

Kostarika

Na vrhu najpoželjnijih zemalja u 2021. je Kostarika, država koju zovu i Švajcarska Centralne Amerike, zbog svoje miroljubive politike u regionu koji često može biti pogođen političkim i građanskim nemirima.

Razumni troškovi života, vlast koja se brine o svojim stanovnicima, širok izbor nekretnina, prirodne lepote i ljubazni meštani samo su neki od razloga što se našla na vrhu liste idealnih destinacija za život.

Forbs navodi da samac lagodno može da živi sa 1.615 američkih dolara mesečno, a par sa 2.000 dolara, uključujući kiriju za dvosoban dom sa klima uređajem, namirnice, zabavu, prevoz i zdravstvenu zaštitu.

Panama

Panama je jedna od zemalja Latinske Amerike koje se neumorno razvijaju. Pogled na okean, topla klima i mnoštvo sadržaja mnogima su sasvim dovoljni razlozi za odlazak u Panamu. Takođe, jedna je od najbogatijih zemalja u regionu. Penzioneri na Panami posebno dobro žive jer su im na raspolaganju brojne pogodnosti i veliki popusti.

Infrastruktura u glavnom gradu, gradu Panama, najmodernijoj metropoli u Centralnoj Americi, fascinantna je i ima mnogo posla, a jedan je i od najjeftinijih gradova na svetu.

Samac može da živi u Panami za 1.590 do 2.940 dolara mesečno. Zemlja je takođe poznata po odličnoj, zdravstvenoj zaštiti: na primer, za pregled lekara platićete samo 10 do 20 dolara.

Meksiko

Budući da je Meksiko ogromna zemlja, postoji mnogo različitih klima, pejzaža i stilova života – od velikih gradova preko ruralnih sela do neobičnih gradova na plaži. Bogatu kulturu i gastronomske lepote ne treba zaboraviti. O privlačnosti i prednostima Meksika govori i to što više od milion Amerikanaca i pola miliona Kanađana ovu državu nazivaju svojim domom jer tamo rade puno rano vreme ili deo godine, često zimi da bi izbegli hladnoću.

U Meksiku troškovi života, naravno, zavise od vašeg životnog stila, ali u proseku bi samac mogao da potroši 1.700 dolara mesečno i da ima „život ispunjen zabavom, bez potrebe za ustezanjem. Par bi mogao da živi sa manje od 2.000 dolara mesečno, što je moguće zbog jeftinih nekretnina, pristupačne hrane na pijaci i u restoranima, jeftinog prevoza, jeftine medicinske zaštite, besplatnih i pristupačnih mogućnosti zabave i još mnogo toga.

Kolumbija

Kolumbija više nije najbolje čuvana tajna Latinske Amerike, jer se sve više emigranata tano doseljava kako bi započelo novi život u prelepoj zemlji. Pored toga, mračni dani Kolumbije sa svakodnevnim ratovima, sukobima i narkokartelima polako postaju deo prošlosti, a zemlja sada napreduje.

Oni koji posete Kolumbiju oduševljavaju se srdačnošću stanovnika koji će pokušati da vam pomognu bez obzira na poznavanje jezika. Medelin je jedno od mesta za kojima vlada najveći interes, pre svega zbog savršene klime. Kome ne smeta vruće i tropsko vreme, na raspolaganju su mu karipski obalni gradovi Santa Marta i Kartagena. Samac u Kolumbiji može da živi sa 1.030 američkih dolara mesečno, dok par može da živi u mnogim gradovima širom Kolumbije za 2.000 američkih dolara mesečno ili manje.

Portugalija

Među jeftinijim evropskim destinacijama Forbsu je za oko zapao Portugalija. Ova zemlja u jugozapadnom uglu Evrope ima ponešto za svakoga. Živahni gradovi, kilometri peščanih plaža, zelenih brežuljaka, neke od najboljih zdravstvenih usluga na svetu, niski troškovi života i bezbednost.

Želite da živite bez automobila? Grad pun šarma potražite u Lisabonu ili se uputite na sever da biste posetili drugi po veličini portugalski grad Porto. Još jedno sjajno mesto koje treba razmotriti je Algarve, poznat po svojim plažama, ribarskim selima i vrelim, suvim letima. Na lestvici najsrdačnijih domaćina, prema iskustvima stranih državljana, zlatnu medalju nosi Portugal, a slede Tajvan i Meksiko.

Samac može ugodno da živi u Portugalu sa oko 2.020 dolara, a par od 2.500 dolara mesečno. Ako želite da živite u Lisabonu, Portu, Kaškaišu ili Algarveu, povećajte taj broj na 3.000 dolara.

Ekvador

Ekvador je zemlja večnog proljeća u kojoj je prosečna godišnja temperatura oko 20 stepeni. Malo je mesta gde je život toliko pristupačan kao u Ekvadoru – ima ponešto za svakoga, bez obzira na vaš budžet. S više od 850 kilometara obale nije ni čudo da se u Ekvadoru nalaze neke od najljepših plaža na svetu.

Onima koji su u potrazi za novom adresom često zapne za oko Kito, grad u kojem ne nedostaje lepih trgova, prodavnica, otmenih barova i restorana ušuškanih u istorijskim zgradama.

Jedna osoba može da živi na Ekvadoru sa od 1.210 do 1.525 dolara mesečno, u zavisnosti od lokacije i načina života. Par može lagodno da živi od 1.650 do 1.825 dolara mesečno. Stan sa dve spavaće sobe i dva kupatila u centru Kuenke koštaće 500 dolara mesečno. Ili možete da kupite dom na plaži na pacifičkoj obali ili apartman sa prelepim pogledom na Ande za manje od 150.000 USD. Hrana je takođe jeftina: teško je poneti voće i povrće vredno više od 15 dolara. Pomoć u domaćinstvu dostupna je za 20 dolara dnevno, a usluge (pedikir, šišanje) su samo nekoliko dolara.

Malezija

Pored faktora pristupačnosti, Malezija je idealna za ljude koji ne vole hladnoću. Osim topline i pristupačnih cena Malezija nudi i predivne plaže, ostrva i džungle, uzbudljive gradove i izvrsnu hranu. Mnogo emigranata živi u Kuala Lumpuru i Penangu, a iz oba grada postoje direktni letovi za više od 30 različitih zemalja, pa Malezija čini savršenu bazu za istraživanje prirodnih, istorijskih i kulturnih blaga jugoistočne Azije.

Samac u Maleziji može lagodno da živi sa 1.705 dolara mesečno, a par za manje od 2.000 dolara mesečno.

Francuska

Iako mnogi Srbi ne bi mogli da priušte selidbu u Francusku, ona je našla svoje mesto na Forbsovoj listi. Ipak, magazin ističe jeftinije regije – popularna odredišta koja kombinuju atraktivne ponude nekretnina s visokim životnim standardom uključuju pomorska područja Normandije i Bretanje.

Samac može udobno da živi već za 1.959 dolara mesečno, par za 2.083 dolara, a neki žive sa manje od 2.000 dolara. Velika ušteda dolazi od troškova stanovanja. U nekim oblastima možete kupiti kuću sa dve spavaće sobe i jednim kupatilom za manje od 150.000 američkih dolara.

Malta

Mediteransku Maltu krase odlična infrastruktura, primamljiva arhitektura, srdačni stanovnici koji govore engleski, kao i prijatna, topla klima tokom cele godine.

Par može dobro da živi na Malti za 2.331 USD mesečno. S obzirom da su ovo mala ostrva, automobil zaista nije potreban, javni prevoz je efikasan i jeftin, a mesečna autobuska karta košta 26 dolara. Moderan jednosoban stan, potpuno namešten, uključujući komunalije i Wi-Fi, može koštati 460 dolara mesečno. Život u nekom od malteških gradova koštaće vas malo više nego na selu, a život u luci ili na plaži takođe će koštati nešto više. Forbs za život preporučuje Valetu, Gozo i Komino.

B92

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

Popularno

To Top