AKO STE PREMA NEKOME OGORČENI, POSLUŠAJTE SAVET DREVNOG MUDRACA

pixabay.com

Lifestyle

AKO STE PREMA NEKOME OGORČENI, POSLUŠAJTE SAVET DREVNOG MUDRACA

Kako se osloboditi osećaja ogorčenosti koje truje dušu – kada vas neko povredi i razočara, pratite ovaj savet drevnog mudraca!

Čovek je društveno biće koje razgovara, deli iskustva,. voli, traži ljubav, ali mnogi odnosi nas razočaraju, slome srce, ostave nas u stanju tuge koji se postepeno pretvaraju u bes, ogorčenost,. neki čak i u toksičnu mržnju.

Potiskivati ogorčenost, ljutnju i bes u sebi može biti izuzetno rizično po mentalno i emotivno zdravlje. Ova negativna osećanja su poput otrovnih strela u vašem srcu,a jedino rešenje je oproštaj. Smao oproštaj može isceliti dušu i skinuti teret sa duše.

Drevni mudrac Konfučije govorio je o ogorčenosti na sledeći način – „Ako mrziš, onda si poražen“

Šta nam ova izreka poručuje:

1. Vrlo često se negativne emocije ne puštaju, jer nije moguće u potpunosti prihvatiti ono što se dogodilo. Osoba je ljuta i ne može da razume zašto bi neko uopšte takjo nešto uradio. Ne može da prihvati svoj deo prošlosti. Tek kada prihvatite da se negativna situacija dogodila i da se odnos završio, tek tada možete ići dalje. Osvestite da na postupke i reči drugih ljudi, kao i prošlost, ne možete promeniti.

2. Zapitajte se – šta se zaista može promeniti od vaše ogorčenosti? Shvatite da sa svojoim negativnim emocijama ne činite ništa osobi koja vas je povredila, već dodatno povređujete sebe.

3. Najbolja reakcija na loše ponašanje je ravnodušnost – Biti ravnodušan ne znači pretvarati se i igrati uloge. Biti ravnodušan ne znači da je tako lako sve oprostiti. Biti ravnodušan u ovom slučaju znači:

– Od sada ovu osobu posmatrate kao stranca.

– Ne uključujte ovu osobu u svoje misli, dela i prioritete.

– Koncentrišite se što je više moguće na svoj trenutni život, zaobilazeći one koji su već pokazali svoju lošu stranu.

4. Na vama je da odlučite da li ćete biti poraženi ili ne – Ako mislite ili kažete da ste poraženi, da ste loše tretirani, onda pokušavate da uđete u ulogu žrtve. Ali, ako priznate da se negativna situacija dogodila i da je već sada deo vaše prošlosti, koje ste vi oslobođeni, počinjete da idete napred. Na taj način se iz poraženog pretvarate u pobednika!

Izvor: Sensa

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

Popularno

To Top