Zašto su psi toliko srećni kada nas ugledaju?

pixabay.com

Kuća i porodica

Zašto su psi toliko srećni kada nas ugledaju?

Da li ste znali da su preci pasa vukovi?

Vlasnici pasa najbolje znaju šta njihov povratak kući znači za ljubimca koji ih kod kuće i čeka.

Mnogo je i snimaka koji svedoče u prilog tome da za njih ne postoji lepši osećaj i prizor od vlasnika koji stoji na ulaznim vratima spreman da zakorači u dom.

Skakanje, kao da je na federima, ispuštanje raznih zvukova i potreba da vas izliže, samo su neke od reakcija koje oni uglavnom pokazuju kada se vratimo kući.

Iako svesni da ih nećemo ostaviti, iako smo mnogo puta odlazili i svaki put bismo se vratili, pa čak iako smo otišli samo na pet minuta do prodavnice.

A da li ste se ikada zapitali zbog čega je to tako i zašto, kad god se pojavimo na ulaznim vratima, sreću pokazuju u tolikoj meri?

Nauka je uspela da dođe do odgovora, a stručnjaci kažu da za to postoje dva razloga.

Preci pasa su vukovi
Pre nego što su postali naši ljubimci i verni prijatelji, psi su bili sličniji vukovima. U svetu vukova, lizanje po licu i pokazivanje emocija, kada ugledaju sebi drago biće, je pozdrav dobrodošlice.

Za vukove je lizanje ono što je za ljude rukovanje. Lizanjem člana čopora, koji odnekud dolazi, vuk saznaje i da li je taj drugi vuk večerao i da li donosi nešto i za čopor.

– Miris vlasnika je taj koji izaziva sreću u psu. Ipak, nijedan drugi miris, čak ni miris drugog psa s kojim živi, ne izaziva toliku sreću kod psa.

Psi nas doživljavaju kao nešto veoma bitno i za nas vlasnike imaju posebne emocije koje ne pokazuju prema nijednom drugom biću – ističe Gregori Berns, naučnik koji se bavio proučavanjem pasa.

Psi su radoznali
Psi nas ne vole samo zato što ih hranimo, već i zato što im je sa nama život zabavan, nudimo im nova iskustva, vodimo ih na različita mesta, iznenađujemo ih, a njihovoj prirodi to odgovara.

Psima je bez vlasnika dosadno, pa je i to razlog njihove sreće, kada se vlasnici pojave na vratima. Ipak, stručnjaci kažu da su psi i ljubomorni na svoje vlasnike, jer „stalno negde moraju da idu“.

Pas gori od želje da sazna gde ste bili, onjušiće vas da sazna da li ste bili sa drugom životinjom, da li ste ga izneverili, i naravno, na kraju – da li ste im doneli hranu.

Bez obzira na to šta je razlog te silne sreće, kad god dođete kući gde vas čeka pas, pomazite ga, izljubite i poigrajte se sa njim. Pokažite mu da vam je sa njim ipak najlepše.

24sedam.rs

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top