POSEBNE, MUDRE, UMILJATE: Ovo su najlepša imena za devojčice

pixabay.com

Kuća i porodica

POSEBNE, MUDRE, UMILJATE: Ovo su najlepša imena za devojčice

POSLEDNJIH godina u Srbiji vlada moda da se novorođenim devojčicama daju kratka imena. Sem što lepo zvuče, posebno uz dugačka prezimena, ova imena su i vrlo praktična, jer ne ostavljaju mogućnost da se od njih izvedu nadimci. Osim kratkih, izdvojila su se i ona malo duža. Bilo da želite svojoj princezi da date unikatno, ili pak staro srpsko ime, u nastavku pogledajte spisak najlepših imena za devojčice.
Ako očekujete prinovu možda će vam ovaj spisak pomoći da se odlučite i izaberete najlepše ime

1. Sofija

Sofije je ime koje roditelji takođe često daju svojim devojčicama – u isto vreme je i moderno i tradicionalno, internacionalno je i lako se izgovara. Osim toga, ima vrlo upečatljivo značenje, jer potiče od grčke reči „Sophia“, što znači mudrost. Ovo je jedno od najzastupljenijih ženskih imena u Srbiji, poslednjih godina.

2. Ana

Ana je definitivno jedno od najpopularnijih svetskih imena, koje je u pravom smislu internacionalno, a pripada grupi imena čije je poreklo biblijsko. Za ovo ime se vezuju dobrota, milosrđe, svetlost, svevremenost. Postoji verovanje koje kaže da se će sve devojčice sa ovim imenom biti posebne, lepe i pametne.

3. Srna

Srna je nežna i smerna. Naziv životinje uzet je za lično ime. Srna važi za elegantnu, gracioznu i nežnu, i odabirom ovog imena roditelji izražavaju želju da im dete ima ove osobine.

4. Nora

Ime Nora je jedno od onih imena koja na našem podneblju gotovo da nisu ni egzistirala pre 20-tak godina, a sada su prvi hit. Dolazi nam sa severa gde je bilo popularno još krajem 18 veka. Potiče od imena Eleonora ili od muškog Norberta, što u prevodu znači „sjaj sa severa“.

5. Simona

Pomalo neobično, ali u poslednje vreme kod nas veoma prisutno žensko ime koje se daje novorođenim devojčicama. Poreklom je iz starohebrejskog jezika, odnosno izvedeno je od muškog ličnog imena Simon ili Simeon, što znači biti poslušan, umiljat.

6. Iskra

Lično žensko ime Iskra spada u grupu „autohtonih“ odnosno slavenskih imena, i često je u našoj zemlji, a i u zemljama regiona. Prema poreklu imena Iskra, njegovo preneseno značenje može da se posmatra kao – „ona koja je sjajna“; „ona koja je puna energije“; „ona koja obasjava svetlošću i toplinom“; „ona koja svakom greje srce i dušu“; „ona koja ima i spoljnu i unutrašnju lepotu“; „vatrena“; „tajanstvena“, ali i „ona koja daje radost“; „ona koja donosi bolju budućnost“; „radosnica“; „srećnica“.

7. Maša

Varijanta imena Magdalena ili Marija je ruski skraćeni oblik imena Marija. U Rusiji je naime zastupljeno više od dvadeset različitih formi imena Marije, a Maša je jedno od najčešćih, ali se u ovoj formi retko daje devojčicama danas. Pre se ovako zovu ruske bake od milja, kojima je pravo lično ime u stvari Marija. Kod nas je izuzetno popularno i već godinama se daje devojčicama.

8. Zoja

Zoja postaje sve popularnije i češće ime kod nas, a smatra se grčkim imenom koje znači život. Osim toga, ovo ime ima i bogati istoriju – Zoja je bila vizanzijska carica, tj. ćerka Konstantina VIII, koja je živela i vladala u 11. veku.

9. Teodora

Smatra se ženskom verzijom grčkog imena Teodor, pa je i značenje potpuno isto – theos(Bog) + doron(dar) u značenju „dar božiji“. Ubraja se u tradicionalna imena, i to ona koja imaju istorijski značaj – Teodora je takođe bila vizantijska carica, i to u 9. veku. Ovo ime postaje sve popularnije i među današnjim roditeljima.

10. Mila

Smatra se da je žensko ime Mila, staro srpsko i pravoslavno ime, a sa značenjem „mila i draga“, i da potiče od srpskog prideva „mila; mio; mil“.

Iako spada u stara i tradicionalna srpska imena, žensko ime Mila je sve popularnije među mladim roditeljima, te i „vraća“ svoju poziciju među najtraženijim imenima za novorođene devojčice.

Izvor: Nportal

Nastavi čitanje
Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top