Smeh od 15 minuta menja 2 sata sna i topi vaše kalorije!

pixabay.com

Lifestyle

Smeh od 15 minuta menja 2 sata sna i topi vaše kalorije!

Mnogo puta smo čuli kako naši stari kažu da je smeh najbolji lek! Vreme je da se zaista okrenemo tradicionalnim verovanjima jer se sve više i više dokazuju naučno dokazuju! Otrkijte sve benefite osmeha!

Smeh toliko ima pozitivan uticaj na naš organizam, da čak i kad radimo mimiku smejanja, iako se ne smejemo zapravo, šaljemo pozitivne impulse u naš mozak! Tako da kad god se setite ukoliko vam ništa nije specijalno zabavno, pravite mimiku lica kao da se smejete kako bi vam poslalo pozitivne impulse u mozak!

Smeh nam daje različite benefite i zato se kaže da je smeh najbolji lek! Ovo su samo neki od benefita koje nam smeh pruža:

Smehom čistimo pluća
Kada se smejete, vaša pluća se oslobađaju ustajalog vazduha omogućavajući da uđe više kiseonika. To je zato što smeh pomaže da se prošire alveole, male vazdušne kese u vašim plućima. Proširivanje njih znači da je područje za razmenu kiseonika veće i da više kiseonika ulazi u vaša pluća.

Može li smeh zameniti san?
Kada se smejemo neprekidno petnaest minuta, nivo hormona stresa u našem telu opada. I dešava se čitav niz biohemijskih i fizioloških odgovora u telu. Ovi odgovori su slični reparativnim i terapeutskim aspektima stvarnog spavanja. Smatra se da 15 minuta smejanja može zameniti dva sata sna.

Smeh i sagorevanje kalorija
Rečeno je da smeh smanjuje nivoe hormona stresa poznatog kao kortizol koji snižava brzinu metabolizma i skladišti masnoće u srednjem delu. Smeh ima tendenciju da prirodno poboljša vaš metabolizam, što utiče da vaše telo da sagoreva više kalorija i samim tim gubi težinu.

Smeh jača srce
Kada se smejete, vaš broj otkucaja srca se ubrzava i često duboko udišete. To znači da više kiseonika u krvi cirkuliše kroz vaše telo – poboljšavajući vašu vaskularnu funkciju. Poboljšana vaskularna funkcija i cirkulacija takođe mogu pomoći u smanjenju rizika od dijagnoze srčanih bolesti.

Mentalne prednosti smeha
Vodeće prednosti smeha uključuju smanjenje stresa, jačanje društvenih veza i oslobađanje hemikalije za „dobar osećaj“ u vašem telu, endorfina. Što je veći nivo endorfina u vašem telu, to ste manje skloni mentalnim oboljenjima, depresiji i anskioznim napadima.

I na kraju – Zašto je smeh najbolji lek?
Već smo napisali sve pozitivne elemente i benefite smejanja, zato se i kaže da je smeh najbolji lek. Ne samo da vam može pomoći psihički, već i fizički. Smeh je najbolji lek jer je dokazano da pomaže u oslobađanju prirodnih hemikalija za dobar osećaj u našem telu koje pomažu u borbi protiv bolesti i takođe smanjuje stres koji dugoročno produžava naš životni vek.

Magazin.novosti

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

Popularno

To Top