DANAS JE SABOR SVETOG ARHANGELA GAVRILA

Kuća i porodica

DANAS JE SABOR SVETOG ARHANGELA GAVRILA

Za ovog sveca vezano je mnoga događaja, a njegov lik se nalazi na najpoznatijoj fresci „Beli anđeo“

Praznik Sabora svetog arhangela Gavrila nije obeležen „crvenim slovom“ u kalendaru Srpske pravoslavne crkve, ali ona mu ipak daje veliki značaj i slavi ga kao – Blagovesnika koji je učestvovao i najavljivao sve događaje vezane za nastajanje hrišćanstva.

Arhangel Gavrilo je živa bestelesna sila. Jedan je od sedmorice serafima najbližih Božjem prestolu. Učestvovao je u Božijem stvaranju sveta i u borbi protiv „palih“ anđela, predvođenih samim zlom, odnosno đavolom.

Arhagel Gavrilo je svije svedočanstvo o početku nastajanja Božije tvorevine preneo proroku Mojsiju javivši mu se u pustinji i podučivši ga kako da napiše knjigu Postanja. Slavi se kao anđeo Blagovesnik koji prenosi radosne vesti i onaj koji je najavio Zahariji rođenje Jovana Preteče Hristovog – Svetog Jovana Krstitelja.

Arhangel Gavrilo javio se Joakimu i Ani i najavio rođenje Presvete Bogorodice Marije, a potom i Presvetoj Bogorodici Mariji sa radosnom vešću da će roditi sina, Gospoda Isusa Hrista, spasitelja ljudskog roda.

Sveti arhangel Gavrilo je simbol onog što je dobro u celom čovečanstvu. Na jednoj od najpoznatijoj fresaka Srbije „Belom anđelu“ nalazi se upravo arhangel Gavrilo raširenih krila i odeven u beo hiton. „Beli Anđeo“ je i od strane UNICEF-a odabran kao simbol Evrope. Ova freska u srednjevekovnom manastiru Mileševi poznata kao Beli anđeo proglašena je za sliku prošlog milenijuma.

Smatra se da je ovaj praznik ustanovljen na Svetoj Gori u 9. veku od kad se i proslavlja, za vreme careva Vasilija i Konstantina Porfirogenita i patrijarha Nikole (Hrisoverga).

Gavrilo je prvi uz arhangela Mihajla koji je predvodnik vojske anđela i sila dobra, a za njima slede ravni po časti Rafail, Uril, Selatil, Jegudil, Varahil i Jeremil.

Saborni dan svetog arhangela Gavrila praznuje se takođe 8. aprila, odnosno 26. marta, prema julijanskom kalendaru, kada SPC slavi njegova javljanja kroz istoriju ljudskog spasenja.

Običaji
Za ovog sveca su vezni mnogi običaji. Devojke ne bi trebalo da šiju, pleti ili uzimaju ručne radove u svoje ruke. U narodu je ostalo ustaljeno verovanje da je ovo najbolji dan za novi početak.

Svetom arhangelu Gavrilu je dobro da se mole žene koje žele potomstvo, jer se veruje da on donosi „blage“ i lepe vesti.

Narod ga smatra zaštitnikom ljudi i stoke od vremenskih nepogoda.

MOLITVA SVETOM ARHANGELU GAVRILU
Sveti Arhangele Gavrilo, koji donese neizrečenu radost sa neba Prečistoj Djevi, ispuni radošću i veseljem srce moje gordošću ispunjeno. O veliki Arhangele Božiji Gavrilo, ti si blagovestio Prečistoj Djevi Mariji začeće Sina Božijeg. Objavi i meni grešnom strašni dan moje smrti i umoli Gospoda Boga za moju grešnu dušu, da bi mi oprostio moje grehe; da me ne zarobi lukavi demon i ovlada mnome. O veliki Arhangele Gavrile! Sačuvaj me od svih nevolja i svih bolesti, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

Nastavi čitanje
Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top