Recept za najlepšu uskršnju pogaču

pixabay.com

Kuća i porodica

Recept za najlepšu uskršnju pogaču

Uskršnja pogača i ofarbana jaja su obavezna dekoracija na trpezi. Metode izrade usrkšnjih jaja su vrlo različite, a krajnji rezultati zadivljujući. Isto važi i za uskršnju pogaču.

Uskrs je najveći pravoslavni praznik, koji pada na proleće, u vreme kada priroda ponovo buja, te možete iskoristiti prolećno cveće takođe za ukrašavanje vaše uskršnje trpeze.

Ova pogača se lako sprema, a krajnji rezultat izgleda kao da ste pravi majstor u kuhinji!

Sastojci:
500g brašna

250ml mleka

2 jaja

25g svežeg kvasca

125g putera

1 kaščica soli

1 kašika šećera

Za premazivanje pogače:

1 jaje

1 kašika mleka

susam

Priprema:
Razmutiti kvasac sa malo mlakog mleka i šećera i ostaviti da nabubri. U brašno staviti jaja, so, kvasac i mleko, umesiti glatko testo i ostaviti da odstoji oko pola sata, dok se ne udvostruči. Razvući testo oklagijom, premazati rastopljenim puterom i preklopiti kao pismo. Postupak ponoviti 5 puta, dok se ne potroši sav puter. Testo razvući na veličinu 80×15, iseći na 3 trake i napraviti pletenicu. Saviti pletenicu u krug i staviti u tepsiju premazanu puterom i posutu brašnom, pokriti pamučnom krpom i ostaviti na toplom mestu oko pola sata. Premazati žumancem i mlekom, pa posuti susamom. Zatim pogaču pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni na oko 10 minuta. Potom smanjiti temperaturu na 180 stepeni i nastaviti sa pečenjem dok pogača ne porumeni. Gotovu pogaču prekriti pamučnom krpom, ostaviti da malo odstoji i poslužiti. Prijatno!

Magazin novosti

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top