Napravite sami „LEK OD 300 CVETOVA“ i očistite organizam od toksina

pixabay.com

Lepota i zdravlje

Napravite sami „LEK OD 300 CVETOVA“ i očistite organizam od toksina

Proleće je pravo vreme za detoksikaciju organizma. Sa lepim vremenom sve više smo na otvorenom, pa boravak u prirodi možete da iskoristite za branje maslačka, biljke koja je odavno poznata kao dobar čistač organizma

Od cvetova maslačka narodni travari su tradicionalno pravili preparat za detoksikaciju, poznat kao „lek od 300 cvetova“ ili „lek koji leči 100 bolesti“. Sigurno je da ovaj med ne leči 100 bolesti, ali svakako može biti dobar saveznik vašem organizmu.

Kako se pravi „med“ od maslačka
Nije pčelinji proizvod, ali mu blagotvornih svojstava ne manjka.

Sastojci:
300 cvetova maslačka
3 l vode
3 kg šećera
3 limuna

Priprema:
Ubrane cvetove maslačka stavite pod mlaz hladne vode kako biste ih isprali od prašine i eliminisali bubice. Sipajte ih u šerpu, prelijte vodom, pa kuvajte na jakoj vatri. Kada tečnost proključa, ostavite da vri još dvadesetak minuta, pa skinite posudu sa šporeta i procedite. U dobijenu tečnost dodajte šećer, pa kuvajte na srednje jakoj vatri dok polovina vode ne uvri. Potom dodajte limun isečen na kriške i kuvajte dok smesa ne dostigne konzistenciju ređeg meda. Skinite šerpu sa ringle, dok je med topao razlijte ga u tegle, pa kada se ohladi zatvorite i držite na suvom i hladnom mestu.

Za šta je dobar med od maslačka?
Od meda od maslačka možete praviti zaslađivač za regeneraciju ćelija i čišćenje krvi i najbolje bi bilo da ga uzimate na prazan stomak tako što ćete med od maslačka rastvoriti u šolji sa zelenim čajem. NJega možete koristiti ako želite da oslobodite organizam od štetnih otrovnih materija.

Med od maslačka pomaže kod pročišćavanja krvi. On deluje preventivno na dobijanje astme i bronhitisa i trebalo bi da pojedete dve supene kašike odjednom i to ujutro. Neki ljudi ovaj med gledaju kao poslasticu jer ima prijatan ukus, a može da se koristi i kao zaslađivač.

Biljka puna vitamina
Cvet maslačka sadrži značajne količine vitamina C, kalijum i gvožđe. Pored toga, on obiluje vitaminom B, a pored toga , u ovoj biljci su prisutni i cink, flavonidi, tanin i kalijum i sve to zajedno odlično utiče na podizanje imuniteta. Listovi maslačka bogati su manganom, bakrom i magnezijumom.
U narodnoj medicini ovaj med se koristi kao sredstvo za ublažavanje hroničnog kašlja i jake želudačne kiseline.

Med od maslačka pomaže i u smetnjama s urinarnim traktom – tačnije, infekcijama

Ovaj med se preporučuje najviše onima koji imaju problema sa povišenim holesterolom i trigliceridima u krvi, osobama koje ima problem “masne” jetre, pušačima, osobama koje konzumiraju dugo alkohol.

Med od maslačka dobar je jer jača i čuva zdravlje vaših kostiju. Ne samo što je bogat kalcijumom nego sadrži i antioksidanse i vitamine koji pomažu razvoju vašeg skeleta.

Ako odlučite da koristite maslačak, budite sigurni da ćete pomoći jetri da se regeneriše, očisti od toksina i omogući pravilan rad. Ako budete koristili čaj, med ili sok od maslačka doći će do poboljšanja i žuči.

Maslačak deluje kao prirodni diuretik i on podstiče pravilan razvoj bubrega, bešike i creva i korišćenjem maslačka izbacivaćete višak vode iz organizma.

Med od maslačka pomoći će i regeneraciji vaše kože. On je efektan u uklanjaju bakterija, mikroba i ostalih nečistoća na vašoj koži. Dakle, maslačak treba da koristite i ako imate ovih tegoba jer on uspešno otklanja akne, bubuljice i mitisere sa vašeg lica, a dobar je i protiv crvenila, iritacije i svraba na koži.

Magazin Novosti

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top