Postporođajna depresija nije isto što i “bejbi bluz”

pixabay.com

Kuća i porodica

Postporođajna depresija nije isto što i “bejbi bluz”

Svaka peta mama u Srbiji – boluje od postporođajne depresije, podaci su Svetske zdravstvene organizacije. Javlja se, bez obzira na godine, status, obrazovanje, na to da li je majci prvo ili treće dete. Psihijatri poručuju da je važno to stanje razlikovati od tzv. “bejbi bluza”

“Bejbi bluz” – ne samo da dobro zvuči nego bi za majku to bilo bolje stanje posle porođaja, jer traje nekoliko nedelja i ne leči se psihijatrijski. Za razliku od postporođajne depresije koja se javlja u prvih šest nedelja, u najboljem slučaju traje šest meseci, a ako se odmah ne otkrije i ne leči, traje godinama.

“Ja sam prva tri meseca, kad je beba bila mala, sve to nekako podnosila, i nespavanje i njegovo plakanje normalno jer imam starije dete od sedam i po godina i mislila sam da je sve to normalno, međutim, tri meseca videla sam da nisam ja. Budila sam se uplakana, nisam mogla da kontrolišem emocije, bila sam potpuno razdražljiva i u to vreme i otac mi se borio sa rakom i mislim da je to bio okidač, gde ja više nisam mogla da izdržim. Obratila sam se prvo prijateljici koja je psiholog, ona me uputila psihijatru“, kaže Milica Marković, pravnica i majka dvoje dece.

Milica je za RTS prvi put govorila o svom iskustvu, s namerom da podrži majke, iako sama nije imala takvu podršku.

“Niko, verujte, ne razmišlja o tome, kad beba dođe kući i kad roditelji ostanu sami sa svojom bebom. Jer mama ima tu porođajnu ranu, pa ne može lepo da sedi, pa tegobe sa dojkama, pa ima li dovoljno mleka i povrede na bradavicama koje su veoma česte i to sve deluje na mamu kao jedan strašan stres u kome ne može da se snađe”, kaže babica patronažna sestra Mileva Arbutina.

“Mislim da je veoma važno prisustvo patronažne sestre koja se zaista trudi da vam bude i podrška i prijatelj, ne samo da vas nauči osnovnim tehničkim stvarima, kako se beba presvlači, kupa, nego da vas uveri da vi to možete i da zaista radite dobar posao. U mom slučaju, to je bio ključ dobrog osećaja”, objašnjava Ivana Vukmirović, prevodilac i majka dvoje dece.

Koje promene u ponašanju daju signal da nešto nije u redu?

“Promene u funkcionisanju jedne žene u smislu neraspoloženja, nesanice, disfunkcionalnosti, strahova, plačljivosti, pa zatim nekih težih misli – suicidnih ili straha žene da može ugroziti sopstveno dete što dodatno produbljuje i jedan osećaj krivice koji dodatno produbljuje depresiju”, kaže psihijatar dr Jelena Popović.

Izvor: RTS

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top