Slavimo proroka Jeremiju

wikipedia

Kuća i porodica

Slavimo proroka Jeremiju

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetog proroka Jeremiju. Nekada je to bio vrlo važan datum kada su se sprovodili razni običaji.

Sveti prorok Jeremija živeo je šest vekova pre Hrista. Obeležava se 14. maja i za ovaj praznik vezuju se brojni običaji i verovanja. Prema predanju već u petnaestoj godini prorok Jeremija je počeo da proriče, zbog čega je bio u velikoj nemilosti kod vlasti, ali ga je narod voleo i poštovao.

Za zaštitinika Svetog proroka Jeremije uzima se zmija, te je glavni običaj toga dana upravo vezan za rasterivanje ovih gmizavaca. Na dan Svetog proroka Jeremije igla i konac ne uzimaju se u ruke. Takođe, nikako se ne otvaraju britve, jer u narodu postoji verovanje da će onoga ko otvori britvu, tokom cele godine proganjati zmije.

Za ovaj praznik vezuju se različita verovanja i običaji.

U nekim krajevima stari veruju da se na današnji dan ne valja ni češljati da se ne bi izazivali ovi opasni gmizavci. Takođe, treba voditi računa da se ni za kim ne vuče odvezana pertla ili neki končić da se na isti način tako ne bi vukle i zmije.

Izvor: opanak.rs

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top