TREŠNJE SU JEDNE OD NAJZDRAVIJIH VOĆKI

pixabay.com

Lepota i zdravlje

TREŠNJE SU JEDNE OD NAJZDRAVIJIH VOĆKI

Ovih dana, kad je već uveliko u toku sezona trešanja, pojedinci ne bacaju koštice, već ih gutaju. Koliko to može da bude opasno objašnjava gastroenterološkinja dr Vladislava Bulat.

Od lekara hitne pomoći se može čuti kako malo-malo imaju intervenciju, jer je neko trešnje ili višnje jeo cele – sa sve košticama. To nije nimalo naivno.

– Bilo koje koštice od voća, i kod mladih, ali posebno kod starijih, mogu da naprave veliki problem u gastroenterološkom traktu. Naime, s godinama se zbog slabosti mišića javljaju proširenja u debelom crevu, poput džepova. Tu koštice mogu da zapadnu i ostanu i to se onda obično rešava hirurškim putem – kaže dr Bulat.

Pritom, to nije jedini problem koji koštice mogu da izazovu.

– Koštice ne mogu da se svare i, ako neko ima bilo kakav problem sa slabijem varenjem, koštice se duže zadržavaju i mogu vremenom da nabubre i naprave problem i kod mlađih – objašnjava doktorka.

Sve dobre strane trešnji

U 100 grama svežih trešanja, u proseku, ima 32 kalorije, a od toga je 82 g vode, 0,2 g masti, 1 g belančevina, 16 g ugljenih hidrata, 12 g šećera i 2,1 g vlakana. Trešnja sadrži sve vitamine i minerale, iako u manjim količinama, kao i celulozu, pektin i organske kiseline.

Ova voćkica bogata je kalijumom i zato dobro deluje na izlučivanje vode iz organizma. Zbog toga, ali i činjenice da nemaju masti, trešnje su idealne za održavanje vitke linije ili mršavljenje. Zato ih slobodno jedite između obroka ili koristite u voćnim salatama.

Trešnje su bogate antioksidansom antocijaninom, korisnim u borbi protiv problema uobičajenih u srednjim godinama, uključujući giht i artritis. Giht, koji uglavnom utiče na muškarce, povezan je sa višim nivoima mokraćne kiseline koja formira kristale unutar malih zglobova.

Istraživanja su pokazala da je kod osoba koje jedu 200 grama trešanja stopa izlučivanja mokraćne kiseline porasla za 60 odsto. Zato, da biste rešili ovaj problem pojedite desetak trešanja ili popijte čašu nezaslađenog soka tri ili četiri puta nedeljno. Konzumirajte ih sveže sa jogurtom, kako bi se osigurala apsorpcija svih korisnih vitamina.

Flavonoidi, pogotovo oni u trešnji, prirodna su protivupalna sredstva, ublažavaju simptome alergija i astme. Ujedno jačaju kolagen, građevinski element vezivnog tkiva kao što je hrskavica i tetiva.

Telegraf

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top