Majmunske boginje su stigle i u Srbiju

pixabay.com

Lepota i zdravlje

Majmunske boginje su stigle i u Srbiju

U Srbiji je registrovan prvi slučaj majmunskih boginja.

Majmunske boginje su stigle i u Srbiju, a ceo svet strahuje od moguće nove pandemije slične onoj u kojoj živimo već dve godine.

Muškarac koji je doputovao iz Nemačke primljen je u Infektivnu kliniku pre tri dana pod sumnjom da je zaražen majmunskim boginjama.

– Muškarac koji se u utorak veče pojavio na Infektivnoj klinici u Beogradu zna gde i kako se zarazio. A kako živi i radi u Nemačkoj i kako je na kratko doputovao u Srbiju, zbog uspostavljanja dijagnoze sada će morati da ostane ovde dok ne bude potpuno izlečen – prenosi Kurir.

Institut Batut je potvrdio ove vesti, slučaj je dijagnostički prepoznat i terapijski zbrinut. Laboratorijska dijagnostika je sprovedena na Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“.

Podsetimo, Svetska zdravstvena organizacija obaveštena je 13. maja iz dveju laboratorija da su u Velikoj Britaniji potvrđeni slučajevi majmunskih boginja kod ljudi. U pitanju su članovi istog domaćinstva, a dva dana kasnije je prijavljeno još nekoliko slučajeva.

Virus se prenosi respiratornim putem ili kontaktom s telesnim tečnostima zaraženih osoba, a među faktorima rizika su deljenje kreveta, prostorije ili pribora za jelo ili ličnu higijenu sa zaraženima. Rizik je povišen kada postoji kontakt s oralnom sluzokožom.

Najraniji simptomi virusa majmunskih boginja su:

povišena temperatura
glavobolja
bolovi u mišićima
bolovi u ležima
mučnina
jeza
otečeni limfni čvorovi

Na građane se apeluje da sprovode sve mere prevencije i poštuju preporuke.

GLOSSY

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top