Video o indukovanom pobačaju koji je protresao Srbiju

Printscreen

Kuća i porodica

Video o indukovanom pobačaju koji je protresao Srbiju

Beogradski centar za ljudska prava objavio je video koji opisuje kroz šta prolaze žene u Srbiji prilikom indukovanog pobačaja. U videu se prikazuju iskustva više žena koje su javno istupile i podelile nehumani tretman koji su, doživele u srpskim porodilištima.

„Kako one kažu, morale su da potpuno same, bez nadzora lekara, da dožive i prođu traumatično iskustvo indukovanog pobačaja“, govori Svetlana Ceca Bojković, glumica koja je takođe učestvovala u produkciji videa.

Svetlana Ceca Bojković: Da li znate šta je indukovani pobačaj?

U komentarima ispod objavljenih materijala Beogradskog centra za ljudska prava na društvenoj mreži Tviter imali smo priliku da pročitamo komentare gde je javnost, u najmanju ruku, iznenađena tretmanom koji žene doživljavaju i kroz šta sve moraju da prolaze.

Iskustva lede krv u venama

Mnogi su odvojili vreme da podele svoja iskustva.

– Prošla sam to tako da mi je jasno ko dan šta se dešava. Nigde nikog sama uplašena, zbunjena, tužna. I posle 23 godine se sećam svega. Pretužno!

– Zetovoj sestri beba umrla u stomaku dve nedelje pred termin, dali joj lavor da se sama porodi ovako isto. Kao da je životinja.

Svetlana Ceca Bojković: Da li znate šta je indukovani pobačaj?
Svetlana Ceca Bojković: Da li znate šta je indukovani pobačaj? Foto:youtube

– Kao da ste po mom iskustvu snimili. Sve sam to preživela i ja.

– Ovo je istina, surova… zbog komada posteljice koji mi je ostao posle rođenja zdrave bebe, vraili su me ponovo u bolnicu… To što sam tamo videla, na tom 1. spratu je strašno. Baš kao i u ovom filmu. Majke se porađaju same… u toaletu. Pomažu im žene koje su tu hospitalizovane. Bravo za vas, vreme je da se nešto promeni…

– Ne razumem. U frontu su to radili sa anestezijom i rade doktori (prošle godine). Mislim uklanjaju plod gde nema više srčanog otkucaja, kao na videu. Tešila sam jednu koja je to prošla. A opet pre 10-ak godina u bolnici prijateljica je prošla kao ova žena sa videa… abortus u toaletu. Tako da sam mislila da se to do sada promenilo… ali izgleda da nije tako i kako ti zapadne. Inače ovo je bukvalno horor.

– To što izbaciš nemoj da gledaš, zamotaj u čaršaf.

– Nažalost bila sam prisutna kada je žena prošla kroz apsolutno isti scenario kao u videu, ležala sa nama ostalim trudnicama u sobi bez lekarskog nadzora, prepuštena samoj sebi i nama kao jedinoj podršci, pre tri godine… Jezivo iskustvo.

– Ja sam prisustvovala dva puta u toku dve nedelje koliko sam lezala u bolnici. Ženama samo daju lopatu za wc i kažu mora tako da boli. Dok ne izbaci plod ne vode u salu. Žena je cele noći kukala, probudila ceo sprat, sestre spavale.

– Prošla ’97. Čuvam UZ te trudnoće. Ni dan danas ne dođe juli da ne pomislim koliko bi godina imao, kako bi izgledao. Preživljen pakao ne zaboravljam. Imaš u kući jedno. Biće ih još. Rodila sam ’98 (drugo dete), boli i dalje.

– Ležala sam dve nedelje na konzervativnoj ginekologiji i doživela da pored mene tri žene na ovaj način dožive pobačaj… Pored mene, krevet do mene. Toliko bolno da se ne može opisati. Boli i telo i duša.

– Da. Ovako se radi. Moja prijateljica, ostavljena da se sama porodi, je morala da skakuće niz stepenište jer njena mrtva beba nije mogla da “ ispadne“. Izvinjavam se na plastičnom opisu ali toliko je užasno.

Koliko god nam možda bilo teško da čujemo ili pročitamo ovakve stvari, ipak je neophodno da se ovako važne teme ne guraju pod tepih, te da se o njima priča. Nadamo se da ćemo uspeti zajedno da podignemo svest o tome kroz šta žene prolaze kada je u pitanju indukovani pobačaj, te da ćemo uspeti da stanemo na put nehumanom tretiranju žena koje već dovoljno pate.

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top