OVO SU SIMPTOMI TOPLOTNOG UDARA – JEDNA STVAR JE KLJUČNA

pixabay.com

Lepota i zdravlje

OVO SU SIMPTOMI TOPLOTNOG UDARA – JEDNA STVAR JE KLJUČNA

U danima kada temperature vazduha uveliko prelaze 35 podeljak, rizik od pojave toplotnog udara je mnogo veći. Evo kako nastaje, koji su njegovi simptomi.

Kada su temperature vazduha ekstremno visoke, povećan je rizik od toplotnog udara. Nastaje kao rezultat naglog, prekomernog povećanja telesne temperature tela kada organizam nije u stanju da reguliše temperaturu. Ne mora da bude posledica direktne izloženosti sunčevim zracima (što je slučaj kod sunčanice). Može da se desi nakon, na primer, dugotrajnog sedenja u pregrejanom automobilu, ako radite pored velikih mašina ili peći (pekare, roštiljdžinice), na ulici i u sličnim situacijama. Obično se javlja usled povećane vlažnosti vazduha, jer je u takvim uslovima otežano znojenje i prirodno hlađenje organizma. Tada dolazi do poremećaja centra za termoregulaciju, temperatura tela nastavlja da raste i može da dostigne i 40 podeljak na Celzijusovoj skali, što je veoma opasno po zdravlje.

Simptomi toplotnog udara

Pre pojave toplotnog udara mogu se javiti određeni simptomi- malaksalost, grčevi, vrtoglavica, žeđ, slabost. Zbog dehidratacije, osoba prestaje da se znoji i oseća jaku glavobolju, vrtoglavicu, zujanje u ušima, pulsiranje u grudima i jaku vrućinu. Može da dođe i do naglog kolapsa usled pada krvnog pritiska. Osoba koja je doživela toplotni udar ne znoji se, koža joj se suva, veoma topla, a puls slab i srce ubrzano kuca.

Toplotni udar dovodi do disfunkcije centralnog nervnog sistema koja razultuje delirijumom, konvulzijama, a u najtežim slučajevima i komom ili čak smrtnim ishodom.

Kako pomoći osobi koja je doživela toplotni udar?

Treba odmah pozvati hitnu pomoć, a zatim osobu skloniti u hladovinu, skinuti joj odeću i obilno je rashlađivati vodom.

Na koji način može da se spreči toplotni udar?

Pre svega, ne izlazite na ulicu bez preke potrebe i u najtoplijem delu dana. Ako morate, obucite laganu obuću i prozračnu odeću, zaštitite glavu šeširom ili kačketom. Pijte dosta tečnosti i nigde ne idite bez flašice vode!

Izvor: Sensa

Nastavi čitanje
Pročitajte i...
Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top