Kineski sud odlučio da muž mora platiti supruzi za kućne poslove

Kuća i porodica

Kineski sud odlučio da muž mora platiti supruzi za kućne poslove

Sud u Pekingu koji se bavi brakorazvodnim parnicama naredio je jednom mužu da plati svojoj ženi za kućne poslove koje je obavljala tokom braka.

Žena će prema presudi dobiti 7.700 dolara za pet godina neplaćenog rada. Presuda je privukla veliku pažnju javnosti i pokrenula raspravu na internetu oko toga koliko vrede kućni poslovi, te neki smatraju da je ova cifra previše niska.

Prema sudskim spisima, muškarac sa prezimenom Čen je prošle godine podneo zahtev za razvod od supruge Vang, a par se venčao 2015. godine.

Prvo nije želela da se rastave, ali je zatim zatražila finansijsku nadoknadu, tvrdeći da joj Čeng nije pružio podršku kada je reč o kućnim poslovima i obavezama oko njihovog sina.

Sud u Pekingu je presudio u njenu korist i naložio je muškarcu da mesečno plaća i 309 dolara mesečno alimentacije.

Ova odluka suda je rezultat novog usvojenog propisa, koji je stupio na snagu ove godine. Po zakonu, supružniku je dozvoljeno da traži kompenzaciju tokom razvoda ukoliko on ili ona nosi više odgovornosti u odgajanju djeteta, brizi o starijim rođacima i pomoći partnerima tokom njihovog posla.

Pre toga, muž i žena koji se razvode su to mogli da traže jedino ako je prvobitno potpisan predbračni ugovor, koji je inače retkost u Kini.

Preuzeto sa: nezavisne.com

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top