„Ako te neko uvredi ili povredi, ti uradi OVAKO i nećeš se pokajati“

pixabay.com

Lifestyle

„Ako te neko uvredi ili povredi, ti uradi OVAKO i nećeš se pokajati“

Donosimo vam vredne savete sa Hilandara koji leče dušu od svih problema i nedaća

Mudrosti sa Hilandara su ono što pokreće srpski rod. Svaki vernik treba barem jednom nedeljno da pročita i primeni neki od njihovih saveta.

Episkop Melentije Hilandarac rođen kao Ljubomir Vujić u Valjevu 1857. godine, bio je episkop timočki i hilandarski podvižnik. Kada se zamonašio dobio je ime Melantije.

Ovo su neki od njegovih mudrih saveta koje bi svako trebao da pročita.Ma šta uzimao da radiš, radi strpljivo, pa će ti Bog pomoći u svemu, ma šta se desilo s tobom.
Pazi, ne podaj se tugovanju, ne budi malodušan.
Budi raspoložen u svemu što činiš po volji Božijoj.
Ne jadikuj i ne tuguj zbog rđavih misli koje te napadaju, jer te Gospod neće zaboraviti, naročito ako budeš te misli koje te uznemiruju muški odbijao. To će ti ujedno poslužiti u duhovnom napredovanju, u čemu će ti i blagodet Božija pomoći.
Hrabrost i junaštvo jeste nepokolebljivost u istini i odbijanje napada neprijatelja. Ako im ti ne ustukneš, oni će ustuknuti i neće ti više dosađivati.I danju i noću se sećaj svojih greha i oplakuj ih.
Neka ti je lice vazda tugnog izgleda, da bi se u tebe uselio strah Božiji.
Ne misli za sebe da nešto vrediš.
Zavoli smernost, ona će ti pokriti sve grehe.
Budi ponizan kroz sve dane svog života.
Onoga koji je slabiji od tebe u dobrim delima, smatraj sebi ravnim, a onoga koji je tebi ravan smatraj mnogo većim od sebe.
Ne zavidi onome koji je u dobru napredniji od tebe. Predivno bi bilo kada bi sve ljude smatrao za veće i bolje od sebe. Tada bi sam Bog bio sa tobom.
Ne druži se sa gordeljivcem, već sa krotkim i blagim.Budi u svemu skroman: u pokretu tela, u govoru, u odelu, u sedenju, u ustajanju, u svojoj sobi, u svemu, pred svakim i svačim.
Ako te hvale za tvoja dobra dela, ne raduj se tome i ne naslađuj. Skrivaj svoja dobra dela što više možeš. Ne dopuštaj nikome da ih iznosi, i potrudi se da te ljudi ne hvale.
Ako bi te neko osudio za neki greh koji nisi učinio, ne ljuti se, već se smiri, a Bog će te za to nagraditi.
Navikni svoj jezik da govori “oprosti mi”, pa će se u tebe useliti krotost i smernost.
Ako te neko čak i uvredi, odgovori mu sa “oprosti mi, brate”, jer ovakva smernost ruši sve đavolje zamke.
Voli rad. Svima i svakome budi pokoran. Usta nek su ti strpljiva, pa ćeš postati krotak. Krotost i smernost privućiće na tebe oproštaj svih tvojih greha.

Stil

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

Popularno

To Top