AKO IMATE VISOK ŠEĆER, VAŽNO JE KADA PIJETE KAFU

pixabay.com

Lepota i zdravlje

AKO IMATE VISOK ŠEĆER, VAŽNO JE KADA PIJETE KAFU

Kafa može da značajno utiče na šećer u krvi, čak i ako nije slatka! Evo kako da izbegnete grešku…

Ako počinjete dan uz šoljicu kafe, niste nimalo usamljeni. Širom sveta, ovaj napitak je omiljen zato što pomaže ljudima da se razbude i brže pripreme za radne obaveze.

Crna kafa ima korisno dejstvo na organizam, naročito zahvaljujući visokom sadržaju antioksidanata, pa se smatra da smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2. Međutim, kofein može da utiče na skok šećera u krvi.

Rizik je posebno važan za osobe koje već imaju dijabetes ili, eventualno, predijabetes. U velikoj šolji crne kafe, kakva se danas kod nas sve češće pije, ima oko 140mg kofeina.

Ako je pijete pre doručka, ona može značajno da poveća nivo šećera. Kod ispitanika koji su pili po dve šolje kafe, glukoza u krvi je skakala za čak 50 odsto.

Smatra se da je glavni razlog u tome što kofein blokira adenosin, protein koji telu „govori“ koliko insulina da otpusti. On ćelijama pomaže i da efikasno odgovore na insulin, a bez njega su ove funkcije onemogućene.

Takođe, kofein povećava lučenje hormona stresa, kao što su kortizol i epinefrin. Oni utiču da se poveća šećer u krvi kako bi organizam bio spreman da se bori protiv stresa koji očekuje.

Da bi se ovakva reakcija izbegla, potrebno je da prvo pojedete doručak sa dobro izbalansiranim hranljivim sastojcima, pa tek onda popijete kafu.

Ako osećate da vam je neophodan neki topli napitak na samom početku dana, neka to bude čaj ili kafa bez kofeina.

Izvor: Lepa&Srećna

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

To Top