Marija je rodila četvorke: Umesto pomoći, stigao sraman odgovor Grada Beograda

Printscreen/Instagram

Kuća i porodica

Marija je rodila četvorke: Umesto pomoći, stigao sraman odgovor Grada Beograda

Iris, Inda, Irina i Ina, sestrice stare samo četiri meseca, rođene u istom danu, zdrave su i napredne bebe, koje dobijaju svu pažnju i ljubav roditelja Marije i Đorđa Gaćeše, ali i starije seke, dvoipogodišnje Iskre. Međutim, sva ljubav ovog sveta ne može da kupi pelene i dohranu, na šta, iz budžeta ove porodice, odlazi čak 90.000 dinara svakog meseca, dok su ostali troškovi na čekanju. U nadi da će im obezbediti ove najneophodnije potrebe za četvorke, dok ne napune dve godine, roditelji su pisali Gradu Beogradu, predsedniku države Aleksandru Vučiću i Ministarstvu za demografiju. Odgovor je kod jednih izostao, a kod drugih je glasio da – nema para.

“Nismo mi socijalno ugrožena porodica kojoj treba milostinja, ali bi nam mnogo značio vetar u leđa. Radni smo i vredni ljudi, koji žive u zemlji gde cene skaču svakoga dana, a plate se ne pomeraju. Troškovi života sa petoro dece su ogromni. Odrekli smo se svih naših prohteva, za nas dvoje kupujemo samo najosnovnije, ako treba da jedemo paštetu i hleb svaki dan, u redu, ješćemo. Važno je samo da preživimo, da ostanemo zdravi, jer potrebni smo našoj deci. Strašno je što država i grad ne mogu da obezede ovakvu vrstu pomoći za porodice sa petoro dece i što moramo da molimo“, priča za Nova.rs Marija, mama pet ćerki.

Roditelji ovih predivnih devojčica, od Grada Beograda tražili su pelene i dohranu za bebe, dok ne napune dve godine.

„Nisu nam odobrili. Tražili smo da nam izađu u susret kao što je bebama porodice Krstić u Subotici, grad obezbedio pelene i dohranu do 24. meseca života. Njihov primer navela sam u molbi koju sam poslala Gradu. Međutim, kada smo konačno dobili odgovor, pisalo je da ne postoji budžet koji može da nam ispuni ovaj zahtev. Međutim, kada smo se obratili za pomoć, za peto dete, koje inače ne postoji za državu Srbiju, jer se za peto dete ne dobija roditeljski dodatak, morala sam da naglasim da je rođeno u jednom, odnosno mom drugom porođaju. Tek onda su pomogli i Grad je starijoj ćerki odobrio roditeljski dodatak u visini od 19.000 dinara mesečno. Nažalost, to nije ni blizu dovoljno da pokrije naše mesečne troškove“, naglašava Marija, koja inače radi kod privatnika i prijavljena je na minimalnu zaradu, a dok je na porodiljskom prima platu od 28.000 mesečno.

Marijin suprug, Đorđe, zaposlen je u zdravstvenoj ustanovi, a njegova mesečna primanja su ispod proseka za našu zemlju.

„Mesečno potrošimo 90.000 dinara samo na pelene i dohranu za bebe, ali ta cifra će s vremenom da pada. One će kroz nekoliko meseci jesti čvrstu hranu, sa dve godine neće više nositi pelene i ti troškovi neće postojati. To je razlog zašto sada tražimo pomoć, da izdržimo još godinu i po dana, a da nam se životi ne pretvore u pakao“, objašnjava ova hrabra mama.

Međutim niko u državi, ni u gradu, za ovu porodicu nema razumevanja, jer kako kažu ‚ne postoji takav budžet‘, pa izmislite ga! Ako je natalitet zaista prioritetan problem Srbije, evo prilike da nadležni počnu sa rešavanjem: Kupite pelene i dohranu za bebe!

„Vrtić, odeća, obuća, hrana za starije dete i za nas, računi, struja, infostan, telefon, nisu tu samo pelene i dohrana problem, imamo mi ‚brdo‘ troškova. Ipak, rešili bismo ih nekako, kada ne bismo morali da dajemo tih 90.000 svakog meseca. Deci četiri puta nedeljno dolazi fizioterapeut, koji košta 2.500 dinara po detetu. Nama je fizioterapeut izašla u susret. Spustila je cenu na 1.000, ali i to kada se sabere, mnogo je. Ne možemo da ih vodimo u Sokobanjsku, niti da ostavimo Iskru samu kod kuće. Babe i dede imaju dosta godina i bolesni su, tako da nisu u mogućnosti da čuvaju ni Iskru, a kamoli četiri bebe“, priča Marija.

Četvorke su na rođenju dobile 300.000 dinara, deo tog novca porodica čuva, jer ne znaju šta ih još čeka.

„Za bebe smo dobili oko 300.000 dinara, deo smo potrošili za njihove potrebe, a deo čuvamo da imaju kasnije. Međutim, ako ne dobijemo nikakvu pomoć od grada i države, od tih para podmirićemo troškove za mesec dana, a posle ćemo da prodamo bubreg“, kroz kiseli osmeh, ali zabrinutog pogleda priča Marija, dok uspavljuje četiri bebe istovremeno.

Pomoć za sada stiže od građana, koji su čuli za problem porodice Gaćeša.

„Moram da zahvalim pevačici Ani Štajdohar, koja je prepoznala naš problem. Ona je takođe majka prevremeno rođene bebe. Obratila sam joj se s našom pričom i ona je objavila na mrežama. Posle objave, ljudi su počeli da nam se javljaju i da šalju pomoć da kupimo pelene, dohranu, odeću, obuću.. Koliko je ko mogao i ja sam im neizmerno zahvalna na tome. Ipak, plašim se da ćemo ubrzo biti zaboravljeni, a nama je pomoć potrebna dok one ne napune dve godine“, zaključuje Marija.

Porodiljsko za tate – nemoguća misija

Đorđe Gaćeša radi u jednoj beogradskoj bolnici, koja je dugo bila u kovid sistemu, a postoji bojazan da ponovo pređe na takav režim rada, što bi ugrozilo njegovo zdravlje, a samim tim i bezbednost beba.

„Obraćali smo se državi i tražili da mu omogući da i on dobije porodiljsko, jer imamo četiri bebe i peto dete koje je takođe malo. U bolnici u kojoj radi izložen je svim virusima, a ako ponovo dođe do prelaženja u kovid sistem, ne znam kako ćemo preživeti, jer meni je pomoć potrebna tokom celog dana, a ne daj bože da se on razboli. U Crnoj Gori, koja je manja država od naše, po zakonu, oba roditelja mogu da odu na porodiljsko ako dobiju blizance. Tačnije, otac ima pravo na šest meseci odsustva sa posla i svaki dan za to dobija 22,5 evra. U Srbiji tako nešto ne postoji ni u najavama, a kod nas se vrlo često rađaju trojke i četvorke. Da li ćemo i kada dočekati i mi ovakve zakone?“ pita se Marija.

Nova

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top