Šest znakova da ste u TOKSIČNOJ VEZI

pixabay.com

Ljubav i seks

Šest znakova da ste u TOKSIČNOJ VEZI

Toksične osobe često znaju dobro da manipulišu, pa vam bude teško da prepoznate da ste u pogubnom odnosu

Zdrava i normalna veza podrazumeva međusobno uvažavanje, poštovanje, zajedničko napredovanje, nežnost, iskrenost i još gomilu lepih stvari, koje se među srećnim parovima, više ili manje primetno, svakodnevno odvijaju.

Zaljubljenost, međutim, može da učini da ne vidimo neke stvarne probleme u vezi i partnerovo toksično ponašanje.

Šta toksično ponašanje podrazumeva?
Ukratko, toksične veze su emocionalno, a ponekad čak i fizički, štetne za jednu osobu, koja uvek uspeva da pronađe opravdanje za partnerovo loše ponašanje. Veza je toksična i ako je vaš međusobni odnos zasnovan na sukobu, konkurenciji i potrebi da jedno drugo kontrolišete.

Loše ponašanje partnera ne sme da ima opravdanje. Vi, kao i svi drugi, zaslužujete da uživate u svim čarima srećne veze. Postoji standard ispod kog ne biste smeli da idete kada je partnerovo ponašanje u pitanju, i zato dobro obratite pažnju. Toksične veze umeju da se završe veoma nezgodno, a vama je najbolje da iz iste veze izađete i ranije, kako biste sačuvali svoje mentalno zdravlje i mir.

Tipični znakovi toksičniog odnosa su:

1. Izolacija
Ukoliko vaš partner pokušava da vas odvoji i izoluje od porodice i prijatelja, to ne radi iz najbolje namere, kako verovatno tvrdi, već kako bi nad vama imao više kontrole.

2. Stalna neslaganja i prepirke
Dok su povremena neslaganja i prepirke sasvim normalni, jer ste vas dvoje ipak dve različite osobe, konstantna negativnost, svađe i prebacivanje ukazuju na veći problem. Toksičan partner koji ima potrebu ili želju da kontroliše drugu stranu, u ovom slučaju vas, ima običaj da omalovažava, kritikuje i daje negativne komentare na račun vašeg izgleda, ponašanja, karijere…

3. Krivica
Ukoliko je vaš partenr spreman da preuzme sve zasluge za lepe i srećne momente u vašoj vezi, dok istovremeno na vas prebacuje odgovornost za sve probleme, jednostavno je toksičan.

4. Ljubomora i nepoštovanje
Da li vas partner često optužuje da ste nekoga zavodili ili ste sa nekim flertovali? Da liv as često pita zašto ste i dalje u drugarskim odnosima sa bivšim i otvoreno vas optužuje za prevaru? To nije tretman kakav zaslužujete i pokazuje nepoverenje i nepoštovanje.

Toksičan partner je istovremeno sklon upravo takvom ponašanju – flertu i varanju.

5. Poricanje
Toksična osoba nije u stanju ili ne želi da vidi svoj uticaj na drugu osobu. Uvek će negirati svoju umešanost u bilo šta i prebacivati svu krivicu na vas, pa će vas čak ubeđivati i da umišljate.

6. Gubljenje kompasa
Nije redak slučaj da se, zarad mira u vezi, prave kompromisi, pa ponekad rade i stvari preko volje. To je u redu samo ako ste toga svesni. U toksičnoj vez, međutim, ovakvo ponašanje se ponavlja, pa vremenom počnete sve da radite preko svoje volje i moralnih, ličnih i etičkih načela, samo kako biste udovoljili partneru.

Oporavak od toksične veze
Nakon izlaska iz toksične veze, osoba može da se oseća iskorišćeno, istrošeno i umorno. Osećaj samoprekora i manjka samopoštovanja je sasvim uobičajen. Ipak, taj raskid nije kraj sveta, a greške u ljubavi prave svi s vremena na vreme, tako da je važno da budete svesni da niste jedini, ni sami.

Obnovite dobre odnose koje ste možda u vezi izgubili ili prekinuli. Posvetite se svom ličnom razvoju i unapređujte svoje veštine i znanje. Vodite računa o svom izgledu i zdravlju svakodnevno.

Ukoliko osetite potrebu, ne ustručavajte se ni da posetite psihoterapeuta.

Blic žena

Nastavi čitanje
Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Ljubav i seks

Popularno

To Top