Sutra je MALA GOSPOJINA

Printscreen

Kuća i porodica

Sutra je MALA GOSPOJINA

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra slave praznik posvećen rođenju Presvete Bogorodice, jedan od najvećih ženskih praznika

U narodu se ovaj dan praznuje i pod nazivima Mala Gospojina, Mala Gospođa, ili Mala Bogorodica.

Presveta Bogorodica je rođena u Nazaretu, od ostarelih i pravednih roditelja Joakima i Ane. Po ocu i njegovim precima, bila je od carskog roda Davidovog, a po majci i njenim precima, od roda prvosvešteničkog.

Joakim i Ana dugo nisu mogli da imaju dece, ali im je Bog uslišio molitve i pod stare dane podario ćerku.

Dali su joj ime Marija i zavetovali se da će ona služiti Gospodu. Deva Marija, plod molitvi svojih roditelja, odvedena je u hram kada je imala tri godine, sa 14 godina se vratila u Nazaret gde joj je, kako uči hrišćanstvo, saopštena blagovest da će roditi Sina Božijeg.

Na ikoni se događaj rođenja Svete Đeve Marije predstavlja tako da majka Ana leži na postelji, novorođena Marija u kolevci, a okruženi su mnogim srodnicima.

Verovanja na Malu Gospojinu
U privrednom životu, Mala Gospojina je označavala vreme kada se počinjalo sa oranjem i setvom. Takođe su u to vreme pravljene i razne stočarske svečanosti.

Ukoliko sutra bude vedro nebo veruje se da će jesen i zima da budu blagi, bez mnogo hladnih dana. Na sutrašnji dan ne bi trebalo da se čisti kuća, pere veš i obavljaju drugi kućni poslovi.

Magazin Novosti

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top