Koje sve uslove morate ispuniti za isplatu porodiljskog bolovanja?

pixabay.com

Kuća i porodica

Koje sve uslove morate ispuniti za isplatu porodiljskog bolovanja?

Uslovi za isplatu porodiljskog bolovanja se neretko ubrajaju u glavne brige novopečenih majki, usled čestih promena zakona. Ovo posebno brine one žene koje su prijavljene na određeno vreme i kojima ugovor ističe u toku porodiljskog bolovanja.

Važno je najpre imati na umu da se porodiljsko bolovanje odnosi na specifičnu vrstu odsustva sa radnog mesta, koje se otvara neposredno pre predviđenog termina za porođaj žene, te da je ova vrsta mogućnosti nužna kako bi se žena bezbedno i adekvatno oporavila.

Pravo na otvaranje porodiljskog bolovanja su ostvarile sve zaposlene žene ili u nekim slučajevima i zaposleni očevi, i ovo pravo je regulisano i zagarantovano odredbama Zakona o radu. U skladu sa tim, pravo na naknadu za vreme odsustva, tj. isplata porodiljskog, je uređena Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Kako bismo rasvetlile sve moguće nedoumice u vezi načina i vremena kada se isplaćuje porodiljsko, za vas smo sastavili listu sa najvažnijim stavkama koje morate uzeti u razmatranje.

#1 Potrebni dokumenti za otvaranje porodiljskog bolovanja

Ključno je da imate na umu da se pojmovi “porodiljsko bolovanje” i “odustvo radi nege dece” razlikuju:

  • Prvi se odnosi na nužan period od 3 meseca, tj. tačno mesec dana pre i 2 meseca nakon porođaja, kako bi se majka pripremila za konačan ishod.
  • Drugi pojam se u praksi često spaja sa prvim, ali je on zapravo zasebni pravni entitet koji se odnosi na period od 9 meseci nakon porođaja, tj. na period kada je detetu potrebna najveća briga. Stoga su ovo pravo vremenom ostvarili i očevi.

Sada, kada ste upoznati sa terminologijom, možemo se fokusirati na pripremu određene dokumentacije koja je neophodna kako biste otvorili bolovanje i kako biste na kraju za njega bili i isplaćeni:

  1. Izveštaj koji upućuje na privremenu sprečenost za rad i koju izdaje vaš izabrani ginekolog
  2. Fotokopija overene zdravstvene knjižice
  3. Fotokopija izvoda iz matične knjige rođenih za dete (ili decu)
  4. Rešenje poslodavca o pravu na porodiljsko odsustvo i odsustvo radi nege deteta (po potrebi i odsustvo radi posebne nege deteta ukoliko do toga dođe) – ovo je opciona mogućnost

Celokupna dokumentacija i zahtev za otvaranje bolovanja se podnosi Sekreterijatu za socijalnu zaštitu koji će, u zavisnosti od procene validnosti, odobriti ili neodobriti vaš zahtev.

Takođe, i majke koje su preduzetnice (koje vode sopstveni biznis) imaju pravo na otvaranje bolovanja i ispratu porodiljskog. One, uz pomenutu dokumentaciju, moraju dostaviti knjigovođi i sledeće podatke:

  • Potvrdu Fonda PIO samostalnih delatnosti o vremenskom periodu vašeg uplaćivanja za penzijsko i invalidsko osiguranje
  • Rešenje o privremenom zatvaranju radnje, ugostiteljskog objekta ili trenutno poveravanje obavljanja posla drugom licu
  • Vašu ličnu izjavu da tokom ovog specifičnog vida bolovanja nećete obavljati istu ili neku drugu delatnost
  • Fotokopirani primerak kartice sopstvenog tekućeg računa

#2 Koliko i kada se isplaćuje porodiljsko odsustvo?

Ono što je odmah važno da naglasimo jeste da je, na osnovu pomenutog Zakona o finansijskog podršci porodice s decom, vaš poslodavac dužan da vas isplati.

Konkretna osnovica zarade se utvrđuje na osnovu ukupnog zbira primanja osobe za poslednjih 18 meseci od momenta otvaranja bolovanja. Imajte na umu i da se mesečna naknada zarade određuje kao bruto obračunska vrednost.

Poslednje izmene u zakonu koje su na snagu stupile 1. januara 2022. godine ukazuju na činjenicu da osnovica naknadne zarade ne može biti veća od 5 prosečnih mesečnih zarada, dok ranije nije mogla biti veća od 3 prosečne mesečne zarade u Republici Srbiji.

Takođe, žena uživa posebnu zaštitu od otkaza ugovora o radu za vreme trudnoće i porodiljskog odsustva. Rešenje o otkazu ugovora se tretira kao ništavno ukoliko je na dan donošenja rešenja o otkazu pomenutog ugovora poslodavcu bilo poznato da postoji okolnost trudnoće, porodiljskog odsustva, odsustva radi nege deteta, kao i odsustva radi posebne nege deteta.

Rešenje je takođe ništavno ukoliko zaposlena u roku od 30 dana od momenta prestanka radnog odnosa obavesti svog poslodavca da postoje navedene okolnosti i ukoliko dostavi adekvatan izveštaj lekara koji potvrđuje njene tvrdnje – pogotovo ako još trudnica ima težu kliničku sliku.

Problematika nastaje kada su u pitanju preduzetnice, jer se njihova prava značajno razlikuju u odnosu na prava onih žena koje su zaposlene – one su najviše diskriminisane po pitanju iznosa naknade i dužine odustva.

Skorašnja statistika nalaže da je ukupan broj aktivnih preduzetničkih radnji u Srbiji čiji su vlasnici žene čak 96 408, što nam daje potpuniju sliku koliko njih je samo diskriminisano.

Tokom trajanja porodiljskog, preduzetnice nemaju uplaćeno penzijsko, invalidsko i osiguranje u slučaju nezaposlenosti. Njihova osnovica nadnade je manja, jer se ona na kraju deli sa 1,5 i preduzetnice ne mogu preneti svoje pravo odsustva radi nege deteta na oca.

Ovaj problem potpada pod kategoriju najvažnijih životnih problema uoči porođaja, a statistika ukazuje da neretko i produbljuje postporođajnu depresiju koja može biti fatalna za ženu.

Nadamo se da vam je ovaj članak bio koristan, koliko i informativan, te da smo vam pružili sve neophodne i relevantne podatke u vezi ispalate porodiljskog odsustva, a ujedno otklonili sve nedoumice.

Zenskikutak.rs/A.D.

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top