KISELA CVEKLA, najzdravija zimnica gotova za 20 minuta

pixabay.com

Lepota i zdravlje

KISELA CVEKLA, najzdravija zimnica gotova za 20 minuta

Kako ukiseliti cveklu, jednu od najzdravijih namirnica na svetu?

Malo je namirnica u prirodi koje su bogatije hranljivim materijama i korisnija za zdravlje od cvekle.

Ova korenasta biljka spada u one na koje niko nije ravnodušan kada je reč o ukusu ― ili je obožavamo ili ne možemo ni miris da joj osetimo.

Zašto treba jesti cveklu?

Ovi drugi nisu svesni šta propuštaju, jer je sok od cvekle jedno od najboljih prirodnih sredstava za jačanje imuniteta. Cvekla sadrži vitamine A, E, K, C, folnu kiselinu, niacine, riboflavin, tiamin, piridoksin, karotenoide, kalijum, natrijum, magnezijum, kalcijum, fosfor… Najpoznatiji sastojak ovog povrća je gvožđe, pa se svima koji imaju anemiju ili makar manjar ovog minerala preporučuje da redovno konzumiraju cveklu.

Tu je i pigment betanin, poznat po tome što suzbija viruse i bakterije, a sadrži i dijetetska vlakna, antioksidante, slobodne radikale i još mnogo, mnogo toga.

Zbog svog bogatog sastava, cvekla nije samo dobro rešenje za one koji bi brzo da ojačaju svoj imuni sistem, već i za one koji imaju poremećaj funkcije jetre, skloni su zapaljenjima, imaju visok krvni pritisak i artritis… Ova korenasta biljka je izvanredna prevencija demencije i razvoja kancerogenih ćelija, a to su samo neke od njenih blagodeti.

Cvekla može da se jede sirova i da se pripremi na bezbroj načina, a jedan od popularnijih načina konzumacije jeste – kisela cvekla.

Kisela cvekla

Sastojci:

5 kilograma cvekle
3 litra vode
400 mililitara sirćeta
10 kašika šećera
5 kašika soli
5 grama konzervansa

Priprema

Cveklu dobro očistite, isecite na kolutove i stavite u šerpu, pa prelijte vodom i kuvajte dok ne omekša. Kad bude dobro kuvana, dodajte so, šećer, konzervans kuvajte još desetak minuta.

Potom cveklu prebacite u zagrejane tegle, pa prelijte tečnošću u kojoj se kuvala.

GLOSSY 

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top