NARODNA VEROVANJA KAŽU DA OVI POKLONI NE SMEJU DA SE DAJU

pixabay.com

Lifestyle

NARODNA VEROVANJA KAŽU DA OVI POKLONI NE SMEJU DA SE DAJU

Prema narodnim verovanjima postoje stvari koje nikako ne treba poklanjati jer se može navući velika nesreća.

Odabir poklona za drage ljude trebalo bi da predstavlja veliko uživanje, međutim, mnogi su u dilemi kada je odabir poklona u pitanju.

Bilo da je reč o godišnjici, venčanju, rođendanu ili slavi, postoje uvrežena sujeverja koja su se godinama zadržala u srpskoj tradiciji.

Prema narodnjim verovanjima postoje stvari koje nikako ne bismo smeli poklanjati kako ne bismo navukli veliku nesreću. U nastavku teksta donosimo vam spisak stvari koje prema starim verovanjima ne bi smele da se nađu među poklonima.

Oštri predmenti poput noža, britve, igle i sličnih stvari nikada se ne poklanja dragim ljudima. Poklanjanje ovih predmeta kod našeg naroda, kroz izvesno vreme, izaziva svađu i prekid odnosa.

Ogledalo i posuđe takođe ne treba poklanjati jer se veruje da je u ogledalima zarobljena magija. Navodno, poklonjena ogledala donose nevolje u život onog ko ih dobije, dok se posuđe može poklanjati samo ukoliko se u svaki sud ubaci po jedan novčić jer se veruje da prayni sudovi donose siromaštvo.

Sat i upaljač ne treba poklanjati ukoliko želimo da izbegnemo konflikte i prekid odnosa sa osobom kojoj poklanjamo. Postoji staro verovanje da ako devojka kupi momku sat, ili on njoj, počeće da otkucava čas njihovog rastanka. Kineski mudraci veruju da prihvatanje sata na pklon znači početak odbrojavanja do smrti.

Maramice i šalovi takođe, veruje se da donose nevolje i loše ljude u život onog koji dobija ovakav poklon.

Biseri se čine kao sjajna ideja, međutim veruje se da poklonjeni biseri donose bolesti i gubitke u kuću. Biseri su simbol suza siročića i udovica, i baš zato je verovanje o poklanjanju bisera i nastalo.

Novac je takođe na spisku poklona koji ne bi smeli da se poklanjaju, dok je danas ustaljen običaj da se umesto poklona predaje poklon-čestitka sa novcem, odnosno da se u nekoj prodavnici uplati određena svota za koju će darivana osoba moći da izabere ono što želi.

Cveće je najčešći poklon koji dame dobijaju i idealan je za sve prilike, međutim, treba obratiti pažnju na koji način se poklanja.

Običaj je da se poklanja neparan broj cvetova, jer se paran nosi na groblje. To ne važi za bukete od sitnog cveća. Izbegavajte poklanjanje hortenzija, hrizantema i ljiljana, jer se to cveće takođe obično nosi na groblje.

Iz istog razloga nikada ne kupujte i ne poklanjajte veštačko cveće. Veruje se i da određena boja cveća ima određeno značenje (crvena — ljubav, bela — nevinost, žuta — ljubomora i tome slično).

Stil

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

Popularno

To Top