NAJČEŠĆI SIMPTOMI AUTIZMA KOD DECE

pixabay.com

Kuća i porodica

NAJČEŠĆI SIMPTOMI AUTIZMA KOD DECE

Obratite pažnju na najčešće simptome autizma kod dece, jer je za što produktivniji rad sa decom najvažnije njegovo rano otkrivanje!

Autizam je veoma specifična vrsta stanja, ne bolesti, koja se sve češće javlja kod dece, a stručnjaci ga posmatraju kao dijagnozu koja utiče na mozak mališana da radi na drugačiji način od uobičajenog. I dalje nije dovoljno ispitan, jer ima veoma raznovrsne oblike, a prvi put je opisan 1974. godine.

Ono što je svakako najvažnije jeste rano otkrivanje, što omogućava da rad sa takvom decom bude što porduktivnji, kako bi postala samostalno visokofunkcionalna!

Autizam je složeni razvojni poremećaj koji se obično javlja tokom prve 3 godine života. Mnogi stručnjaci veruju da ovaj problem nije izazvan jednim uzrokom. Postoje ozbiljni pokazatelji da autizam nastaje kao posledica različitih faktora koji utiču na razvoj mozga, njegovu strukturu i funkcionisanje.

Najčešći simptom koji se javlja kod mališana, zbog kojih se ponašanje i odnos sa spoljašnjim svetom razvija drugačije:

  • manje govore od ostalih,
  • često ponavljaju iste fraze i
  • ne odazivaju se kad ih pozovete po imenu.

Ukoliko vam se učini da primećujete neke znake autizma kod svog deteta, ali niste sigurni koliko među njima ima običnih slučajnosti, savetuje se da sačinite listu i beležite kad se ponavljaju. Taj će spisak biti veoma koristan kad dete odvedete kod lekara. Najupadljiviji znaci mogu biti repetitivni pokreti kao što su pljeskanje rukama, puckanje prstima ili ljuljanje tela pri stajanju ili sedenju.

Autistična deca često uživaju u vrlo strogoj dnevnoj rutini i jako se uzbude ako se nešto u njoj promeni. Sa druge strane, mogu satima da budu mirni i zadovoljni kada se bave nečim što ih posebno zanima.

Veoma je važno naglasiti da se autizam ispoljava na različite načine kod dece, devojčice i dečaci poku potpuno drugačije odreagovati. Čini se da se kod ženskog mola teže otkriva, jer se za nijansu lakše socijalizuju.

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top