Autorke čije kolumne žene obožavaju

pixabay.com

Lifestyle

Autorke čije kolumne žene obožavaju

Rad velikog broja naših autorki je i te kako poštovan i praćen od strane ljudi, međutim, koje su to naše kolumnistkinje koje žene najviše prate i čija dela najradije čitaju?

Najzanimljivije i najčitanije kolumne napisane su od strane pet žena koje smo u moru kvalitetnih autorki uspeli da izdvojimo.

Ukoliko želite da saznate za svoju potencijalno novu omiljenu spisateljicu, pročitajte nastavak našeg teksta.

#1 Mirjana Bobić Mojsilović – sa sestrom bliznakinjom napisala knjigu o astrologiji

Među najboljim srpskim književnicima i novinarima svakako je Mirjana Bobić Mojsilović koja je rođena u Beogradu, 29. juna 1959. godine. Završila je Fakultet političkih nauka u Beogradu, smer novinarstvo, kojim kreće da se bavi već 1979. kada postaje saradnik Omladinskih novina i Duge.

Prvu knjigu Mirjana je izdala 1997. godine i dala joj naziv Baba nemoj ništa da me pitaš. Radi se o zbirci kratkih priča čija je glavna tema ljubav, žene i njihovim smešnim, tužnim i dosadnim muškarcima.

Nakon tog prvog romana, napisala je i mnogo drugih poznatih. Među njima su: Suze su okej, Dnevnik srpske domaćice, Hepi end, Ono sve što znaš o meni, Srce moje, Glad i ostali.

Život Mirjane Bobić Mojsilović nije bio lak, ali je ona, kao veliki borac, uspela da izdigne i popne na vrh. Njena poznata maksima je: Nije važno biti u pravu, važno je biti srećan.

Zanimljivo je da Mirjana ima sestru bliznakinju – Zoricu Tomić, koja je takođe pisac, ali i profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu. Njih dve su zajedno napisale knjigu o astrologiji – Liber Stellarum.

#2 Branislava Antović – urednica portala Brana’s Divine World

Branislava Antović, rođena 1987. godine, diplomirana je novinarka, urednica lifestyle portala Brana’s Divine World i vlasnica je istoimene agencije. Na Fakultetu političkih nauka u Beogradu je diplomirala novinarstvo, a odmah nakon diplomiranja odlučuje da pokrene svoj blog. Bilo joj je potrebno tri godine od otvaranja da krene da se bavi ovim poslom profesionalno.

Tada i dobija priznanje PC Press magazina za jedan od pet najboljih blogova i jedan od pedeset najboljih sajtova u državi 2013. godine. Godinu dana kasnije biva ubačena na spisak 50 uspešnih žena Srbije i dobija nagradu Ličnost od stila.

U novembru 2018. godine, u okviru manifestacija Wannabe Digital Awards, biva proglašena za lifestyle blogera godine. Nagrada ‘’Dragana Ćosić’’ za izuzetnu medijsku podršku domaćim modnim dizajnerima na Belgrade Fashion Week-u pripala joj je decembra 2020. godine.

Brana danas poseduje PR agenciju za komunikacije i odnose sa javnošću pod imenom Brana’s Divine World i zajedno sa svojim zaposlenima radi na razvijanju portala koji je među najpoznatijim lifestyle medijima u regionu.

Njen blog sadrži mnogo različitih tema koje su ženama interesantne, a tiču se knjiga, filmova, fotografije, muzike, mode i saveta u vezi s lepotom.

#3 Milena Minja Bogavac – spisateljica, rediteljka, dramaturg i slem pesnikinja

Milena Bogavac rođena 1982. godine je naša poznata spisateljica, pozorišna rediteljka, dramaturg i slem pesnikinja. Na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu Milena je diplomirala na katedri za dramaturgiju.

Sa auidio-vizuelnim umetnikom Igorom Markovićem i rediteljkom Jelenom Bogavac, Minja od 1999. godine vodi pozorišnu trupu Drama mental studio. Pored toga, sarađuje sa institucijama kulture, kao što su BITEF, Reflektor teatar, Centar E8 i ostali.

2005. godine objavljuje zbirku pesama Ekonomsko propagandna poezija a 2011. Moj slem je duži od tvog. Svoj roman Istorija srca izdala je 2012. godine, a Ljubav se nosi u tri 2016.

Minja je dobila veliki broj nagrada, od kojih su najznačajnije: Sterijina nagrada za najbolji savremeni dramski tekst, koja je dobijena za dramu Jami distrikt, zatim nagrada Borislav Mihajlović Mihiz dobijena za dramsko stvaralaštvo, kao i nagrada Josip Kulundžić za uspeh u pozorišnoj oblasti.

#4 Nina Savčić – spisateljica, likovna umetnica, teoretičarka kulture, dizajnerka i kolumnistiknja

Nina Savčić je rođena u Beogradu 1970. godine. Pored toga što je spisateljica, ona je i likovna umetnica, teoretičarka kulture i medija, dizajnerka i kolumnistkinja. Diplomirala je na Filološkom fakultetu na odseku za Srpski jezik i književnost, kao i na Fakultetu primenjenih umetnosti na odseku Unutrašnja arhitektura.

Tokom svog rada je objavila mnogo različitih priča, pesama za decu, tekstova iz oblasti filma, književosti i jezika. Za svoj roman Vlasnik svega našeg, koji je objavljen 2019. godine, dobila je nagradu ‘’Isidora Sekulić’’.

Kolumnista je od 2013. godine kada je i krenula da postaje omiljena među ženama.

#5 Snežana Čongradin – novinarka zaslužna za afiraciju kritičke misli

Snežana Čongradin, rođena 1978. godine u Kikindi, spada među najznačajnija imena u okviru našeg novinarstva. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Beogradu, na smeru filozofija. Kao novinarka radi još od 2003. godine a 2016. postaje kolumnistkinja. Njena kolumna nosi naziv Beli listić.

Među nagradama i priznanjima koje je do sada dobila nalaze se: Nagrada za borbu protiv diskriminacije, koju je dobila 2011., zatim nagrada Nikola Burzan, nagrada BeFem, nagrada Kuće ljudskih prava i demokracije, a proglašena je i novinarkom zaslužnom za afirmaciju kritičke misli.

Ovo je bio naš spisak kolumnistkinja čiji rad žene obožavaju da prate. Nadamo se da vam se svideo naš tekst i da ste našli svoju novu omiljenu autorku čija ćete dela nastaviti da čitate.

Zenskikutak/D.A.

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

Popularno

To Top