Novak Đoković se oglasio specijalnim povodom

Printscreen/Instagram

Poznati

Novak Đoković se oglasio specijalnim povodom

Ime Novaka Đokovića toliko je veliko da je čak i jedan neobični insekt koji je otkriven u Zapadnoj Srbiji poneo njegovo ime

Jedinstveni pećinski predator trčuljak pronađen je u Siminoj jami, na planini Povlen. Nova vrsta insekata nije prva vrsta životinja koja je nazvana po Novaku Đokoviću.

Otkrivena je i opisana nova pećinska vrsta insekata za nauku, koja je nazvana Duvalius djokovici (Đokovićev duvalijus), u čast našeg proslavljenog teniskog šampiona.

Naučni rad sa otkrićem i opisom nove vrste insekata u Siminoj jami, koja se nalazi u selu Gornje Košlje na planini Povlen u okolini Ljubovije u zapadnoj Srbiji, objavljen je pre nekoliko dana u renomiranom međunarodnom zoološkom naučnom časopisu Annales Zoologici Fennici, saopštio je Biološki fakultet u Beogradu, preneli su domaći mediji.

Novu vrstu za nauku su opisali prof. dr Srećko Ćurčić i dr Nikola Vesović sa Univerziteta u Beogradu – Biološkog fakulteta, kao i entomolog i biospeleolog Dragan Pavićević iz Beograda. Tipske primerke ove vrste su sakupili biospeleolozi Miloš Kuraica, koji je takođe jedan od autora ovog naučnog rada, kao i dr Iva Njunjić.

Duvalius djokovici (u prevodu „Đokovićev duvalijus“) veoma je retka i usko lokalizovana vrsta insekata trčuljaka, navodi se u saopštenju Biološkog fakulteta.

„Naseljava Siminu jamu i nigde se više ne može naći u svetu. U pitanju je sitna, potpuno slepa i depigmentisana vrsta insekata sa dugačkim nogama i antenama. Ona je jako hitra i grabljiva, a hrani se drugim sitnim životinjama koje naseljavaju navedenu jamu“, piše u saopštenju.

Smatra se da je vrsta jako stara, a njeni najbliži srodnici naseljavaju zapadnu Srbiju i vezani su za zemljište planine Maljen i pećinske objekte u okolini Valjeva.

Novak Đoković
FOTO: INSTAGRAM

Zajedničke osobine sa Novakom Đokovićem

Autori su našli sličnost između nove vrste insekata za nauku i Novaka Đokovića na osnovu nekoliko zajedničkih osobina: brzine, snage, istrajnosti, elastičnosti i sposobnosti da opstaje u surovom okruženju.

– Nova vrsta insekata je predator u podzemnoj sredini, a Novak figurativno na teniskom terenu. Takođe, oboje potiču iz Srbije. Autori nove vrste su i obožavaoci Novaka Đokovića, tako da je to još jedan dodatni razlog zašto su vrstu nazvali baš po najboljem teniseru svih vremena i jednom od najdominantnijih sportista sveta ikada – navodi se u saopštenju.

Inače, nova vrsta insekata nije prva vrsta životinja koja je nazvana po Novaku Đokoviću.

Nedavno je opisana nova slatkovodna vrsta puževa za nauku iz Crne Gore u naučnom časopisu Subterranean Biology, koja je nazvana Travunijana djokovici.

( GLOSSY / RTS )

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Poznati

Popularno

To Top