VLADIKA GRIGORIJE O NASILJU NAD ŽENAMA

Kuća i porodica

VLADIKA GRIGORIJE O NASILJU NAD ŽENAMA

Vladika Grigorije stao je u zaštitu svih žena, koje smo imali prilku da vidimo na ulicama u znak protesta protiv nasilja nad ženama.

Vladika Grigorije veru, običaje i tradiciju približava svom narodu na potpuno moderan način, te je postao izuzetno popularan, posebno među mlađim generacijama.

Nedavno je rešio veliku nedomicu koja se tiče žena i pričesta. Ovog puta pružio je veliku podršku ženama koje su se našle na ulicama u znak protseta protiv nasilja nad ženama.

Na svom Instagram profilu vladika ima 127 hiljada pratilaca, te se njegov glas daleko čuje. U znak podrške svim ženama, na svom Instagramu podelio je objavu: „Ko je uz Hrista, taj je uz hrabre žene u Beogradu“.

„Nema ništa nečasnije od nasilja nad ženama i djecom. Ako želimo da budemo iskreni, a vrijeme je da budemo – borba protiv nasilja nad ženama i djecom jeste istinska borba za porodicu. Porodica treba da se brani tamo gdje je ona prvenstveno ugrožena – a to je najčešće, nažalost, unutar same porodice“, napisao je vladika.

„Muž koji je u stanju da tuče, a kamoli ubije ženu, ne može se nazvati ni mužem ni muškarcem. Svaki normalan muškarac ima obavezu da u ovoj borbi stoji uz svoje kćeri, žene, majke, sestre, prijateljice. Svaki drugi postupak je licemjeran ili ukazuje na izvitopereno poimanje muškosti“, piše on.

Vladika je istakao da protest žena predstavlja njihov vapaj i krik jer trpe nepravdu i dikriminaiju.

„Ne zato što je žena u bilo čemu slabija od muškarca, jer ona to nije, već zato što žena – djelovanjem brojnih socioloških, kulturnih, i religijskih faktora – jeste najčešće žrtva nasilja. Kao nikad do sada, osjećam tugu i poraz što ne mogu da budem uz hrabre žene u Beogradu. One daju nadu da u našem društvu postoji snaga da se izborimo za dostojanstvo sopstvenog života, i prije svega – ove žene u pravu. Njihov bunt je opravdan i predstavlja vapaj i krik onih koji trpe diskriminaciju i nepravdu“, kaže.

Vladika Grigorije izneo je navode iz delova Biblije i na taj način pokušao da približi ovu temu svim vernicima, pa i onima koji to nisu.

„Kada su društvene konvencije nalagale da se krvotočiva žena izopšti – on ju je izlijeio (Lk 8, 40–48). Kada su nalagale da se žena druge religije odbaci, on joj je uslišio molitve i iscijelio joj kćer (Mt 15, 21–28). Kada su religijske konvencije nalagale da se žena uhvaćena u preljubi kamenuje – on je stao ispred gomile spremne da je pogubi (Jn 8, 3–11). Ko je uz Hrista, taj je uz žene, kada god i kakvom god nasilju da su izložene“, zaljučio je vladika.

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top