Omiljeno jesenje zadovoljstvo gotovo za 20 minuta

pixabay.com

Lepota i zdravlje

Omiljeno jesenje zadovoljstvo gotovo za 20 minuta

Kesten je slastan i ukus i plod zbog kog se najviše radujemo jeseni, a malo je poznato da je on prava riznica zdravlja.

Kesten je slastan i ukus i plod zbog kog se najviše radujemo jeseni, a malo je poznato da je on prava riznica zdravlja.

U 100 grama kestenja nalazi se 131 kalorija, ali i još mnogo, mnogo toga!

Zašto treba jesti kesten?

Od vitamina su najzastupljeniji vitamin C (26,7 mg), zatim E, A i vitamini iz B kompleksa, a od minerala sadrži najviše kalcijuma, magnezijuma (čak 54 miligrama!), cinka, gvožđa, bakra i mangana. Mislili ste da je to sve? Greška –jer kesten ima i odličnu proporciju omega-3 i omega-6 masnih kiselina i sve esencijalne aminokiseline!

Ovaj plod bogatog ukusa obiluje proteinima, vlaknima i mastima, a vrlo je popularan je brzo pruža osećaj sitosti, čini čuda za kardiovaskularno zdravlje, digestivno zdravlje, koristi se u ishrani dijabetičara, osoba s visokim krvnim pritiskom, anemijom i ljudi osetljivih gluten, jača kosti i zube, stimuliše funkcije nervnog sistema…

Kako ispeći kesten u rerni?

Vrlo ukusan pečen kesten može se pripremiti i kod kuće, a za to vam čak nije neophodna ni specijalna posuda za pečenje, odnosno tepsija s rupicama, već možete iskoristiti bilo koju staru veliku tepsiju!

Nakon što dobro operete i osušite kestenje, oštrim nožem napravite rezove na sredini svakog kestena. Poređajte ih u šerpici, prelijte s malo vode i dodajte prstohvat soli. Čim voda provri, odmah sklonite kestenje iz s ringle, prebacite ih iz šerpe u tepsiju i stavite je u rernu prethodno zagrejanu na 220 stepeni.

Dovoljno je peći kestenje oko 15 minuta, a potom ih prekrijte krpom ili ubacite u zatvorenu plastičnu posudu ili kesu. Neka odstoji tako desetak minuta kako biste lepše oljuštili koru.

Prijatno!

GLOSSY 

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top