7 FENG ŠUJI saveta za poboljšanje udobnosti u DOMU

pixabay.com

Kuća i porodica

7 FENG ŠUJI saveta za poboljšanje udobnosti u DOMU

Prema principima feng šuija, drevne orijentalne prakse, nije potrebno mnogo da bi vaš dom postao mesto blagostanja

Prema principima feng šuija balansirajući vas i vašu okolinu i ostavljajući sve izvore anksioznosti i brige izvan vašeg doma, vaš dom učinićete mestom idealnim za odmor i uživanje.

Pogledajte naše savete da se oslobodite stresa i poboljšate svoje fizičko i mentalno zdravlje!

1. Pravilno kućno osvetljenje
Poznato je da nedovoljno ili slabo osvetljenje napreže oči i um, a takođe može izazvati migrene i psihofizičke tegobe. Jedan od najnovijih trendova u osvetljenju je prirodno osvetljenje, tehnologija koja može da unese sunčeve zrake u dom. Kako je to moguće? Ovaj zadatak se realizuje zahvaljujući specijalnim cevastim krovnim prozorima koji hvataju svetlost sa krova i u stanju su da je prenesu i distribuiraju u zatvorenom prostoru, što minimizira upotrebu veštačkog svetla i, posledično, potrošnju energije.

2. Poboljšan kvalitet sna

Da li ste znali da korišćenje elektronskih uređaja pre spavanja utiče na njegov kvalitet? Naučne studije sprovedene na Univerzitetu u Oksfordu pokazale su da elektromagnetni talasi koje emituju televizori i kompjuteri menjaju metabolizam i mogu poremetiti san. Takođe se ne preporučuje korišćenje pametnih telefona i tableta pre spavanja, jer plavo svetlo koje emituju menja proizvodnju melatonina, hormona spavanja.

3. Fokusirajte se na ekološki prihvatljive materijale
Da biste opremili svoj dom na ekološki prihvatljiv način, prva stvar koju treba da uradite je da izaberete nameštaj napravljen od održivih materijala. Drvo, kamen i mermer, osim što su netoksični, idealno su rešenje za ljubitelje urbanog stila; međutim, važno je utvrditi poreklo materijala, birajući samo one koji potiču iz ekološki prihvatljivih izvora koji su provereni sa dužnom odgovornošću. Za nameštaj i enterijere birajte prirodne materijale kao što su slama, pluta i bambus, koji garantovano sadrže nizak nivo benzena, štetnog za kožu i disajne puteve.

4. Odabir pravih nijansi
Iskoristite rešenja u boji da biste poboljšali svoje svakodnevno blagostanje: kako to učiniti? Po principima hromoterapije! Energetska svojstva žute i crvene su idealna za upotrebu na zidovima određenih prostora kao što su kuhinja i dnevna soba, dok su hladnije i mirnije nijanse idealne za spavaće sobe. Zauzvrat, zelena boja će pomoći u koncentraciji i učenju. Ako ste zabrinuti da će vas obojeni zid vremenom istrošiti, pokušajte da ukrasite dekor odabirom odgovarajućih obojenih komada nameštaja i dodataka.

5. Živeti u čistom okruženju
Da li ste znali da vaš dušek u proseku može da sadrži preko dva miliona grinja? Poznato je da su tepisi, jastuci i sofe leglo grinja i alergena, koji su glavni uzročnici alergija i respiratornih bolesti.

6. Napravite sopstvenu zelenu površinu
Kućne biljke nisu samo stvar dekoracije.O tome svedoči NASA studija koja je otkrila da posedovanje određenih vrsta biljaka u različitim delovima kuće ima koristi i za zdravlje i za raspoloženje; sve je to moguće zahvaljujući fotosintezi hlorofila koji prečišćava vazduh oslobađanjem kiseonika i apsorpcijom zagađivača. Lavanda sa svojim umirujućim svojstvima, aloja za veoma čist vazduh, a bršljan zbog svog snažnog baktericidnog potencijala.

7. Oslobodite se nepotrebnih stvari
Mnoge studije pokazuju da je život u disciplinovanom okruženju dobar ne samo za fizičko već i psihičko zdravlje. Prednosti nisu ograničene samo na sređivanje kod kuće: oslobađanje prostora u svom domu takođe znači da odvojite vreme i prostor za sebe, okružite se stvarima koje su vam zaista važne i vredne i izbegavate gomilanje svega što nije korisnim. Ne znate odakle da počnete? Naučite kako da izvršite efikasno čišćenje!

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top