AKO VAM IKONA U DOMU STOJI NA OVOM MESTU, ODMAH JE SKLONITE

pixabay.com

Kuća i porodica

AKO VAM IKONA U DOMU STOJI NA OVOM MESTU, ODMAH JE SKLONITE

Ikonu u kući bi trebalo da postavite prema pravilima hrišćanske vere

Ikona je slika svetaca pred kojom se molimo za blagostanje i zdravlje naših najmilijih, ali u njoj pronalazimo i utehu u teškim životnim momentima, zato je veoma važno gde se ona nalazi u domu.

Prvo i osnovno pravilo pri postavljanju pravoslavnih ikona u stanu ili kući, prema hrišćansim običajima i verovanjima, kaže da bi ova sveta slika trebalo da se postavi na istočnom zidu počasne, glavne prostorije.

Međutim, kako često kuće ili stanovi u kojima živimo nisu orjentisani kao hramovi i crkve u smeru istok-zapad, često se desi da je na istočnoj strani prozor ili teresa, te nije moguće postaviti ikonu baš na to mesto. U tom slučaju okačite je južni ili severni zid. Samo je nikako ne postavljajte na zapadni – njega uvek izbegavajte!

Kako se postavlja ikona na zid?

Prvenstveno bi trebalo poštovati pravilo rasporeda ikona na ikonostasu, što znači da ako u vašem domu posedujete ikone Isusa Hrista, Presvete Bogorodice i ikonu krsne slave treba ih postaviti tako da ikona Isusa stoji u sredinu, dok levo (vaša leva strana kada gledate u ikonu) treba postaviti ikonu Bogorodice, a desno porodičnu ikonu krsne slave.

Međutim, ukoliko imate samo ikonu Hrista ili samo Bogorodice, u tom slučaju bi slavska ikona trebalo da se postavi sa leve strane. Važno je i da polica na zidu ili u ormaru bude malo iznad nivoa vaših očiju, tako da vaš pogled na ikonu bude usmeren odozdo prema gore.

Šta ne sme stajati pored ikona?

Pored njih nikako ne smeju da ostaje ostali nesvetovni predmeti:

suveniri,
fotografije,
igračke,
lične stvari,
lampa,
telefon,
kompjuter
neke druge slike,
gobleni itd.
Nakon kupovine, ikonu obavezno osveštajte u nekom hramu, pre nego što je postavite na njeno odgovarajuće mesto – u centralnu prostoriju vašeg doma u kojoj provodite najviše vremena – dnevnu sobu ili trpezariju za ručavanje. Ikonu možete postaviti i u hodniku.

Koje mesto priziva nesreću?

Definitivno ne biste trebalo da je držite na televizoru, jer običaji kažu da je to bogohuljenje i da tako prizivate nesreću. Postoji mit i da se ikone ne postavljaju u spavaću sobu.

U Rusiji veruju da je svaka kuća mala crkva, stoga, u svakoj pravoslavnoj porodici, polica sa ikonama se nalazi na najistaknutijem mestu stanovanja. Istovremeno, broj i bogatstvo ukrasa ikone govore o bogatstvu i položaju domaćina u društvu.

Stil

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top