Jelisaveta zbog velikog problema nije mogla da zatrudni

instagram

Poznati

Jelisaveta zbog velikog problema nije mogla da zatrudni

Jelisaveta Orašanin danas je ponosna mama dvoje dece, ali put do potomstva nije bio lak.

Glumica Jelisaveta Orašanin u junu 2017. godine udala se za košarkaša Miloša Teodosića nakon šest meseci veze. Odmah su znali da žele da prošire porodicu, ali glumica je imala problem da zatrudni.

Razlog je bila trombofilija, problem koji mnoge žene sprečava da ostanu u drugom stanju ili da održe trudnoću. Trombofilija, naime, predstavlja sklonost ka nastanku krvnog ugruška (tromba) koji nastaje kao posledica urođenog i/ili stečenog poremećaja zgrušavanja krvi. Tako nastali tromb može da začepi krvni sud, što dovodi do venske/arterijske tromboze.

Jelisaveta je jednom prilikom otkrila da se zbog toga podvrgla vantelesnoj oplodnji, a u februaru 2019. godine na svet je došla njena i Miloševa ćerkica Petra.

„Više od svega smo želeli dete, ali zbog trombofilije, koja izaziva zgrušavanje krvi, to nije bilo izvodljivo. Srećom, medicina je napredovala, podvrgla sam se vantelesnoj oplodnji i prošla pravi mali hormonski rolerkoster, ali danas imamo Petru. Priča sa srećnim krajem, što je jedino važno. Mnoge žene suočavaju se sa istim problemom, ali je najvažnije ne gubiti nadu i biti uporan“, ispričala je ona nakon porođaja za magazin „Hello“.

Budući da je trudnoća bila rizična, glumica je svih devet meseci primala terapiju.

„Moja trudnoća je bila rizična, jer mi je dijagnostikovan visok rizik na trombofiliju. Tokom čitave trudnoće primala sam redovnu terapiju i sve je bilo u redu. Nažalost, testovi na trombofiliju veoma su skupi, tako da se kod nas rade tek nakon što žena doživi tri pobačaja, pa je mnogo njih koje izgube plod, a ne znaju šta je tačan uzrok toga. Ne volim da pričam o intimnim stvarima, ali ovo iskustvo želim da podelim upravo da bih prenela poruku ženama da ne odustaju“, rekla je Jelisaveta svojevremeno za „Story“.

Glumica je ćerku na svet donela u Americi, gde je Miloš tada imao profesionalni angažman, a uz nju su na porođaju bile mama i sestra.

„Moj porođaj je dugo trajao, bila sam veoma iscrpljena i umorna kada se ona rodila i sećam se da sam samo pomislila kako je slatka. Verujem da će se svaka žena složiti da tek nekoliko sati nakon rođenja deteta postanete svesni svega, odnosno tek kada dođe do fizičkog kontakta i kad uzmete bebu u naručje. Mislim da je meni trebalo nekih desetak sati dok nisam osetila tu sreću. Mama i sestra su bile uz mene. U Americi je sistem takav da bilo ko može da bude sa vama na porođaju. Takođe, u porodilištu beba je sve vreme sa vama, ali i članovi porodice“, otkrila je jednom prilikom.

I ne samo da je priča o Petrinom začeću i rođenju imala srećan kraj, već je naslednica glumice i košarkaša ubrzo dobila i brata. U januaru 2021. Jelisaveta je u Italiji rodila drugo dete, sina Bogdana.

Tekst: Lepa&Srećna

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Poznati

Popularno

To Top