Gde treba da stoji novogodišnja jelka i kojim bojama je ukrasiti?

pixabay.com

Kuća i porodica

Gde treba da stoji novogodišnja jelka i kojim bojama je ukrasiti?

Feng šui pravila za ukrašavanje novogodišnje jelke i odabir najboljeg mesta za nju u domaćinstvu

Feng šui je umetnost i filozofija uređenja enterijera tako da bude u harmoniji i ravnoteži s prirodnim svetom koji nas okružuje. Zasnovan je na drevnoj kineskoj praksi, a savremeni feng šui nudi smernice kako postaviti nameštaj, ukrase, praktične predmete i stvari različitih boja i oblika tako da ne blokiraju energiju i privuku samo pozivitivno.

Jedna od važnih lekcija današnje verzije ove filozofije jeste i kako mesto na kom se nalazi novogodišnja jelka utiče na taj protok energije i naše živote.
Kako ističe stručnjakinja za feng šui Kerol M. Olmsted, trouglasti oblik novogodišnje jelke smatra se simbolom vatre i najbolje je da se ona, kao moćan simbol, smesti u gornjem levom uglu doma.

– Ovo mesto se smatra „područjem bogatstva“ kuće, u kojoj su trouglasti predmeti posebno moćni – savetuje ona. – Postavljanje novogodišnje jelke baš tu privlači prosperitet i bogatstvo u dom.

Olmstedova napominje da je očigledno da ne može baš svako da postavi jelku na idealno mesto, naročito ako porodica ima tradiciju da svake godine novogodišnju jelku smešta u istoj prostoriji, recimo dnevnoj sobi ili trpezariji. Ako morate da je postavite na nekom drugom mestu umesto u gornjem levom uglu doma, ona ima rešenje.

Šta ako jelka mora da stoji blizu vrata?

– Izbegavajte da stavljate jelku blizu ulaznih vrata, koja su „oblast za rad/karijeru“, pošto će vam to oduzeti energiju za posao. Ako morate da je postavite tu, ukrasite je plavim lampicama i plavo-crnim ukrasima od drveta kako biste uravnotežili energiju – preporučuje Kerol.

Šta ako jelka mora da stoji desno od ulaznih vrata?

– Ukoliko morate da je stavite u prostoriju desno od ulaznih vrata, koja je „oblast korisnih ljudi“, izaberite metalne ukrase, šljokice, bele lampice i „suknju“ za jelku od drveta sa srebrnim ili zlatnim tonovima – savetuje ona.

Šta ako jelka mora da stoji u središtu doma?

– Ako je stavite u centar, jelka će ispuniti celu kuću prazničnim duhom jer je ovo „oblast za uzemljenje i ravnotežu“. Izaberite žutu ili zlatnu „suknju“ i jarku žutu zvezdu za vrh ili anđela sa zlatnom kosom – kaže Kerol Olmsted.

Ona dodaje i da je vrlo važno staviti jelku što dalje od mesta za sedenje, kako energija drveta ne bi „pregrejala“ našu komunikaciju s porodicom i prijateljima.

Feng šui ukrasi za prirodnu/veštačku jelku

– Ako imate prirodnu jelku, koristite šarene ukrase umesto monohromatske šeme boje – savetuje ona i dodaje: – Ako odaberete veštačku jelku, izbegavajte da ukrasi budu samo beli, samo zlatni ili samo srebrni.

Gde god stavili jelku i od čega god ona bila, Olmstedova ističe da je ne treba pretrpati ukrasima.

GLOSSY 

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top