OTAC PREDRAG POPOVIĆ – DA LI JE LJUBOMORA NASLEDNA BOLEST

Printscreen

Uncategorized

OTAC PREDRAG POPOVIĆ – DA LI JE LJUBOMORA NASLEDNA BOLEST

Da li je ljubomora nasledna bolest – Otac Predrag Popović otkriva šta da uradimo ako su nas tokom odrastanja otac ili majka naučili ljubomori!

Emocije je teško definisati, a definiciji posebno uspešno izmiču složene emocije kao što je ljubomora. Ona obuhvata niz neprijatnih osećanja kao što su strah, teskoba, napuštenost, gubitak, tuga, ljutnja, poniženje i zavist. Ljubomora je toksična osobina koja može nepovoljno da utiče na emotivni odnos, zajendicu, pa i samu ljubav.

Kada postoji doza zabrinutosti po pitanju ljubomore, važno je da otvoreno komunicirate sa partnerom i iskrenim razgovorom raščistite sve i radite zajedno na međusobnom poverenju. Nažalost, kod nekih ljudi se ljubomora javlja neosnovano, predstavlja opsednutost, što predstavlja teret za obadva partnera i ugrožava njihovu ljubav.

Zašto dolazi do ljubomore? Da li je ljubomora nasledna? Baš ovo pitanje jedna žena postavila je Ocu Predragu Popoviću koji je na njega odgovorio na svom YouTube kanalu na sledeći način:

„Kod nas ne postoji ništa što je nasledno, i postoji sve što je nasledno. Ako je tvoj otac, ili je tvoja majka bila ljubomorna žena, ti si od nje učila kako treba da se postupa u životu, i ti si postala ljubomorna. Ona te je tome naučila. I onda u tom smislu ljubomora jeste nasledna, jer su vas tako vaspitavali. Ali ako ti nisi naučila kako da menjaš loše osobine kod sebe, onda će ljubomora biti bolest koja jeste nasledna. Ako to promeniš, to je onda stanje koje jeste nasledno, ali koje ti menjaš kod sebe. Sve ćovek može da promeni, šta god hoće u životu, šta god ga muči. Čovek ima snage da promeni apsolutno sve. Ako ti nađeš nekog čoveka i razgovaraš sa njima, i on sa tobom, nećeš imati razloga da budeš ljubomorna. Ništa ne mora da bude nasledno stanje – sve zavisi da li će se kod vas primiti taj korov koji je u vas neko posejao.“ – objasnio je Otac Predrag Popović.

Sve zavisi od nas, imamo izbor da promenimo svoje negativne i loše osobine. Sloboda izbora je ceo naš život, pa čak iako smo stekli određene negativne obrasce tokom odrastanja i vaspitanja, možemo da ih promenimo uz sopstveni trud i volju.

Patrijarh Pavle je o baš o tom izboru svakog čoveka govorio:

„Čovek ne može birati vreme u kojem će se roditi i živeti. Od njega ne zavisi ni od kojih roditelja, ni od kog naroda će se roditi, ali od njega zavisi kako će on postupati u datom vremenu: da li kao čovek ili kao nečovek, bez obzira na to u kojem narodu i od kojih roditelja.“

Izvor: Sensa

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Uncategorized

Popularno

To Top