Zašto je POST toliko važan u životu svih nas

pixabay.com

Kuća i porodica

Zašto je POST toliko važan u životu svih nas

Isus Hrist postio je četrdeset dana, pre nego što je započela njegova služba ispunjena čudima

Cilj posta je duhovno obraćenje, i povratak Bogu svim srcem, raskid s grehom i odvraćanje od svakoga zla. Obraćenje je delo Božje milosti, koje otvara srce i vraća Bogu.
Post je odricanje od jela i pića, a postoji post samo na vodi, i post na ulju. On je izraz poniznosti pred Bogom, a prema Bibliji, zajedno sa molitvom i milosrđem, čin nade i ljubavi.
Svi ljudi u Bibliji, koje je Bog krstio, su se suzdržavali od jela i pića: Sveti Ilija, Mojsije i Jovan Krstitelj, su živeli od sasvim skromnih porcija hrane. Sam Isus je postio četrdeset dana pre nego što je započela njegova služba ispunjena čudima. Zato je post jako važan u životu svakog vernika.

Značenje posta je da se zavisnost od hrane, pretvori u okretanje Bogu. Duhovno- se hranite više, nego uobičajeno. Telesno- pročišćuje telo od štetnih materija i toksina, a može vam pomoći i da doterate liniju.

Sve je više naučnika koji tvrde da tri obroka dnevno, uz međuobroke, nisu prirodan način ishrane ljudi, pa mnogi od njih preporučuju povremeni post, jer može biti moćan u sprečavanju i preokretanju toka nekih bolesti.
Neki od njih tvrde i da je post ključ dugovečnosti, pa predlažu da se bar na neko vreme smanji unos hrane koja je bogata životinjskim i mlečnim mastima. Post omogućava telu bolji odgovor na stres, koji bi mogao da ga oštetiti, pa se dosta koristi u terapiijskoj ishrani, za uklanjanje oštećenih molekula i drugih delova ćelija, a može i da ublaži upale. Zato je i hrana za većinu pacijenata u bolnicama, bazirana na posnim namirnicama.

Post je odricanje od određenih namirnica, a izgladnjivanje nije post, i nikako ih ne treba mešati. Izgladnjivanje ima veze samo sa apetitom, a može biti štetno po zdravlje.

Novosti

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top