5 tradicionalnih srpkskih jela koje bi trebalo da znate da skuvate

Kuća i porodica

5 tradicionalnih srpkskih jela koje bi trebalo da znate da skuvate

Duga i burna istorija Srbije zaslužna je za stvaranje tradicionalnih srpskih jela, koja predstavljaju mešavinu orijentalnih aroma sa zapadnim jelima, uz dodatak autentičnog srpskog gastonomskog šarma.

Preplitanje svetskih uticaja na balkanskom području, uz kreativnost, u početku domaćica, a zatim i profeisonalnih kuvara i kuvarnica Srbije, zaslužno je za pravu riznicu raznovrsnih tradicionalnih jela.

Puno je jela koja se nalaze na menijima tradicionalnih restorana, na slavskim posluženjima i na porodičnim trpezama širom Srbije, a ovih 5 definitivno bi trebalo da znate da skuvate:

#1 Njeno veličanstvo – sarma
Stiče se utisak da domaću sarmu obožavaju svi – mladi, stariji, stranci, domaćini… Sarma je zaista najomiljenije jelo na ovom području, a izuzetno su retki oni kojima nije favorit među jelima, još ređi oni koji sarmu uopšte ne vole.

Sarme zato prosto morate da znate da napravite, a sami određujete stil pripreme. One mogu biti: male, velike, zapečene, samo skuvane, s nadevom od junetine ili kombinacije junjećeg i svinjskog mesa…Sve ovo sami ćete izabrati.

Savetujemo da prilikom pravljenja sarme odaberete sočni futoški kiseli kupus – pokazao se kao najbolji za pravljenje tradicionalnih srpskih sarmi. Recepti su brojni, a na vama je da za početak pronađete najjednostavniji, posle krenite sa eksperimentisanjem. Ne zaboravite – pouzdano posuđe je pola posla!

#2 Karađorđeva šnicla – srpski specijalitet
Možemo da se kladimo da u Srbiji nema kafane koja ne služi Karađorđevu šniclu – toliko je popularna! Ne zna se da li je fascinantniji njen sočni ukus, ili zanimljiva priča o njenom nastanku. Izvorno recept je autorski, a ne narodni, ali se ova šnicla toliko odomaćila da ne možemo, a da je ne ubrojimo među tradicionalna srpska jela koja bi trebalo da znate da spremite.

Urolajte komad teleće šnicle i napunite ga kajmakom, a kao prilog napravite tartar sos od majoneza i kiselih krastavčića, obarite krompir i boraniju, a obavezno stavite i kolut limuna, koji simboliše Karađorđev orden (zvezdu). Dobićete originalnu Karađorđevu šniclu, a svaki put kad je budete pripremali, oduševljavaćete vašu porodicu ili goste.

#3 Ajvar – hedonizam spakovan u teglu


Ajvar je omiljena zimnica u celoj Srbiji, a za pripremu ovog jela, koga mnogi zovu i “srpskim kavijarom”, potrebno je i po nekoliko dana. Ne dajte da vas to obeshrabri, već ga pravite od jednom u većim količinama – za celu zimu. Cela porodica biće vam zahvalna tokom hladnih, zimskih dana koje će provoditi uživajući u ajvaru.

Njega će jesti namazanog na hleb za doručak ili večeru, ali i kao dodatak kupusu, roštilju i mnogim drugim jelima. Pravi se od pečene paprike, koja se obrađuje na sasvim poseban način. Pakuje se u tegle, a njegovo isprobavanje pravo je hedonističko zadovoljstvo.

#4 Gibanica – srpska verzija pite sa sirom
Skoro svaka zemlja, naročito na Balkanu i u njegovoj blizini, ima svoju verziju pite sa sirom ili bureka, a iako su sve one jednako popularne svuda – gibanica je naš reprezent. Ovo autentično srpsko jelo pravi se izuzetno lako i brzo, a od sastojaka su vam potrebne samo: kore, sir, jaja, jogurt, ulje, kisela voda i so – sve ono što već imate u kuhinji!

#5 Komplet lepinja – specijalitet iz zapadne Srbije
Komplet lepinja je sve samo ne obična lepinja. Najbolje je prave u Zlatiborskom okrugu, odakle i potiče. Ipak, i sami treba da naučite da je pravite – jako je jednostavna, a savršeno je rešenje kada želite da razbijete monotoniju pripreme dosadnog doručka jednim tradicionalnim srpskim jelom. Sveža lepinja, stari kajmak, jaje i pretop jedino su što vam je potrebno za originalnu verziju, ali možete dodavati i ostale priloge po svom izboru.

Ovo su samo neka od tradicionalnih srpskih jela, koja ne samo da su preukusna, već se mogu pripremati često, a svi će se iznova oduševljavati prilikom isprobavanja. Obavezno naučite da ih spremate!

Izvor: zenskikutak.rs

Nastavi čitanje
Pročitajte i...
Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top