Većinu gena ne nasleđujemo od roditelja – već od ovog člana porodice

pixabay.com

Kuća i porodica

Većinu gena ne nasleđujemo od roditelja – već od ovog člana porodice

Baka igra važnu ulogu u emocionalnom životu deteta. Izgleda da je jednako važna i kad je genetika u pitanju. U zavisnosti da li je reč o unuku ili unuci, baka može „prebaciti“ čak 50 posto svojih gena ili ipak 0 posto.

Čak i ako ne provodite mnogo vremena sa svojom bakom po majci, veza između vas i nje nikada neće nestati. To se događa zato jer ste nasledile njen DNK, njen temperament, njene ukuse i emocije!

Alehandro Jodorovski, čileanski esejista, napisao je knjigu pod nazivom „Metagenalogy: Self-Discovery Through Psyhomagic and the Family Tree“ (Metagenalogija: Samootkrivanje kroz psihomagiku i porodično stablo), gde objašnjava genetski uticaj baka po mami na unuke, jer geni mogu preskočiti generaciju i preći direktno od bake ili dede na unuke. Prema Alehandru, geni koje deca primaju u majčinim matericama dolaze direktno od njihovih baka. A od svih dedova i baka i rodbine, baka po majci je najodgovornija za nasledstvo gena.

Zato uvek postoji mogućnost da neka deca izgledaju više kao njihove tete, stričevi, dede i bake – nego kao roditelji. Deca možda izgledaju baš kao baka, ali čak i ako to nije slučaj, na njima će uvek biti bakin trag: rupice na obrazima, osmeh, boja očiju, pokreti, način hodanja. Takođe, ponekad nasleđuju strukturu kostiju, mišiće ili čak genetske bolesti od svojih dedova i baka.

U proseku delimo 25% DNK s našim dedovima i bakama. Naučnici sa Univerziteta Kembridž objavili su istraživanje o povezanosti bake sa majčine strane i unučadi. Prema ovom istraživanju, ta se veza događa zbog X-hromosoma: bake od majke prebacuju 25% svojih X-hromosoma svim svojim unucima, što im omogućuje da nasleđuju njene gene. Bake po ocu prenose svoje X-hromosome samo na svoje ženske unuke, ali ne i na svoje muške. Dok baka po ocu ima 50% X-vezanosti za ženske unuke, oni su 0% X-povezani s njihovim muškim unucima.

Ne brinite, to ne znači da unuci nisu bliski dedovima i bakama po ocu. Najvažnije je upamtiti održavanje čestih kontakata i opšte prisutnosti dedova i baka u životu deteta. To će poboljšati bitne veze koje su potrebne za izgradnju snažne prijateljske porodice, bez obzira na gene ili pol.

Prema Jodorovskom, deca takođe nasleđuju emocionalna iskustva svojih baka po majci. Emocije koje je baka osećala dok je bila trudna sa svojom ćerkom mogu da se prenesu na njene buduće unuke, budući da se ta informacija može zabeležiti u DNK i ostati tamo čak i ako preskače generaciju.

Izvor: miss7.24sata.hr

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

To Top