Točak rešavanja problema – naučite decu da rešavaju sukobe

pixabay.com

Kuća i porodica

Točak rešavanja problema – naučite decu da rešavaju sukobe

Ako niste bili u prilici da rešavate sukobe među decom, onda ne znate koliko je teško biti sudija. Pa čak ni ako ste stvarno sudija. Onaj pravi. Jer, nema tih problema na svetu koji su veći od otete igračke, „on mi je rekao ovo”, „ona me je gurnula”, „on je prvi počeo”… Dok vi ustanovite sve činjenice, pozovete svedoke, stvar lako može da eskalira, pa od objašnjavanja prelazite na razdvajanje zaraćenih strana.

Naravno da je ovaj problem nemoguće do kraja rešiti. Ipak, decu moramo učiti kako da postupaju u situacijama kada se nađu u sukobu sa drugom. Zato smo i napravili Točak rešavanja problema i u njemu naveli moguće načine da se problem reši.

Kako se točak koristi

Jednostavno. Vežbom. Svaki put kada se desi incident, decu dovedete do točka i, u zavisnosti od toga šta se dogodilo, pomognete im da pronađu pravi način rešavanja problema. Ovo se može raditi i kao grupna aktivnost kada nema incidenata, tako je čak i bolje jer deca nisu u afektu. Što češćom vežbom, deca će polako usvajati načine ponašanja i učiti se samokontroli.

Točak-rešavanja-problema-2

Izvor: Zelena ucionica

Nastavi čitanje
Pročitajte i...
Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top