Vratite nam domaćinstvo u škole! Deca nam nemaju osnovne životne sposobnosti.

pixabay.com

Kuća i porodica

Vratite nam domaćinstvo u škole! Deca nam nemaju osnovne životne sposobnosti.

Neki od vas su sigurno u školi imali predmet domaćinstvo na kome ste učili osnovne stvari potrebne za svakodnevni život.

Devojčice su učile kako da šiju, kuVanju, peru, upravljaju novcem i finansijama, a dečaci su učili kako da prave i popravljaju stvari, koriste alat, bušilice i pile, rade sa metalom i drvetom…

Međutim, čitav koncept tradicionalne porodice se vremenom promenio i sa tim doneo pozitivne i negativne novine.

Takav ili sličan predmet uopšte nije uključen u trenutni školski sistem. Neki veruju da je razlog za to uklanjanje to što takav predmet nije podoban za moderne modele nastave i da se škola fokusira na stvari poput uobičajenog učenja na osnovu sposobnosti.

Sa druge strane, tu su takođe i roditelji koji se brinu da njihovoj deci nedostaju osnovne sposobnosti da prežive na ovom svetu kao odrasli ljudi.

Nije sporno da su srpski, engleski, istorija, matematika značajni predmeti, ali svrha domaćinstva je bila da deca uče o onim svakodnevnim stvarima potrebnim za normalno funkcionisanje – kuvanju, zdravlju, popravkama stvari i osnovnom upravljanju finansijama.

Današnje srednje škole u Sjedinjenim državama nude mogućnost izbora uže specijalizovanih predmeta iz ove oblasti, poput Hrane i prehrane ili Zdravlja i bezbednosti, pa se takvi predmeti nisu u potpunosti izgubili iz obrazovnog sistema, ali im kvalitet konstantno opada i sve manje učenika ih bira.

Kod nas ne postoje ni u takvoj formi na bilo kom nivou formalnog obrazovanja.

Mišljenje javnosti o ovoj temi je uglavnom podeljeno – neki smatraju da je takav koncept zastario i sasvim suvišan, a drugi da bi promenio mnogo toga u životima dece koja bi efikasno naučila kako da štede i vreme i novac.

A šta vi mislite?

Izvor: Lola

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top