Danas je Sveti Haralampije i majke treba da urade OVU stvar

Printscreen

Kuća i porodica

Danas je Sveti Haralampije i majke treba da urade OVU stvar

Danas je Sveti Haralampije, „gospodar svih bolesti“.

Danas majke vode decu u crkvu kako bi se zajedno pomolili za zdravlje. Običaj je i da svi koji imaju neku bolest danas neizostavno odu kod lekara. Još jedno verovanje je da će dete kome na ovaj praznik ispadne zub ili nikne nov biti srećno celog života, jer će nad njim bdeti upravo Sveti Haralampije.

Haralampije je bio episkom u Tesaliniji u 2. veku, ondanjoj Magneziji, Veruje se da je 113. godine stradao zbog Hrista. Za života je uradio mnogo čudesnih stvari i mnoge je preobratio u hrišćanstvo. Zbog njega je i careva ćerka Galina prešla u hrišćanstvo.

Radosna svetlost
Haralampije je grčko ime koje znači „radosna svetlost“. Ovaj svetac je u narodu poznat kao „gospodar svih bolesti“.

Kada je izveden na gubilište Haralampije je podigao ruke ka nebu i pomolio se Bogu da pruži telesno zdravlje i duhovno spasenje svim ljudima, kao i da im umnoži plodove zemaljske.

„Bio je veoma cenjen i nazivali su ga „gospodar svih bolesti“!

Posle molitve, stari svetac je predao dušu Bogu i pre nego što je dželat spustio mač na njegov vrat. Haralampije je stradao 202. godine, a Galina je obavila sahranu.

Haralampije je bio veoma cenjen u narodu, jer se verovalo da ima isceliteljske moći, zbog čega je dobio nadimak „gospodar svih bolesti“: Zbog toga je najveći broj današnjih običaja vezan za zdravlje i isceljenje.

Novosti

Nastavi čitanje
Pročitajte i...
Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

To Top