Za nju je Srbija skupljala pomoć – Sofija može da sedi!

Printscreen/Instagram

Kuća i porodica

Za nju je Srbija skupljala pomoć – Sofija može da sedi!

Sofija, Lana, Minja, to su imena sasvim malih devojčica koje su uspele da postignu veliku stvar – da nas ujedine u humanosti i solidarnosti. One boluju od spinalne mišićne atrofije, bolesti koja otežava hodanje i disanje, pa često može da ima fatalan ishod.

Njihova nada bio je najskuplji lek na svetu Zolgensma. Za terapiju i troškove bolničkog lečanja u Americi bilo je potrebno sakupiti 2,4 miliona dolara. Uprkos koroni i sveopštoj krizi, Srbija i neki nesebični ljudi u njoj su to uspeli. Trud i odricanje nisu bili uzaludni, napredak ovih devojčica koje se sada leče u SAD je očigledan.

Svoje utiske iz Los Anđelesa prenose tri mame – Marija Markuljević,  Aleksandra Jovanović i Živka Matić.

Mala Sofija Markuljević bila je prva za koju je sakupljen novac. Ona je sa terapijom počela u septembru.

“Sofija je trenutno dobro, hvala Bogu… Nedavno je, nakon skoro 7 meseci, prestala da dobija steroide. Neki parametri su i dalje malo povišeni, ali doktori su zadovoljni, očekuje nas za nekoliko dana još jedna kontrola i nakon toga, ako sve bude u redu, zdravlja Bože, možemo da planiramo povratak”, kaže za Nova.rs mama male Sofije, devojčice koja je uspela da probudi svu dobrotu u građanima Srbije i nakon toga bude podsticaj za sve naredne kampanje i sakupljanje novca za svu ostalu decu koja imaju istu dijagnozu.

Sofijina mama ima ohrabrujuće vesti, vesti koje mogu i treba da podstaknu lanac nekih novih dobrih dela.

“Trenutno najviše vremena provodimo na fizikalnim i okupacionim terapijama, sa čime svakako moramo da nastavimo i kad se vratimo kući, jer sad svaki napredak zavisi od toga… Mnogo joj pomažu i terapije u bazenu, pa tražimo neku opciju da nastavimo sa plivanjem i kod kuće, ne znamo da li uopšte rade bazeni zbog epidemiološke situacije… Sofija je svakako mnogo jača, hvala Bogu. Svaki dan primećujemo neke nove stvari koje ranije nije mogla da uradi”, zadovoljna je Marija Sofijinim napretkom.

Ipak, borba se nastavlja.

“Naravno da ima još mnogo prostora za napredak, svesni smo da je borba tek pred nama, ali kada uporedimo kako je Sofija izgledala kada smo došli i kako izgleda sada, prezadovoljni smo i zahvalni svima koji su nam pomogli i dali Sofiji šansu da se bori… Ona sada sedi sama, rotira se, podiže nogice, može da kleči na kolenima izvesno vreme, a verujemo da nas, uz Božiju pomoć, čeka još veći napredak…”, optimista je.

Mala Lana Jovanović se svoje šanse za život u Americi dokopala u decembru.

“Dobro je Lanica. Hvala Bogu samo kad je zdrava. Imamo vežbice dva puta nedeljno preko zoom aplikacije, a preostalo vreme, vežba sa mnom ili tatom. Učimo je da sedi, tu je još malo nestabilna, dobila je stander pa sad je stavljamo u stojeći položaj. Najviše voli svog batu i njemu se najviše smeje. ️ Za sada ide to nekim svojim tokom, ali imamo još puno posla oko nje. Nema predaje, guramo kako znamo i umemo”, poručuje Lanina mala Aleksandra.

I mala Minja Matić je dokaz toga da se humanost isplati.

“Minja je, hvala Bogu dobro, svi rezultati su joj dobri, ona polako napreduje, mnogo je jača, počela je samostalno da sedi, ima bolju kontrolu glave, motorika joj ide odlično, svakim danom nas obraduje nečim novim”, ranije je ispričala Minjina mama Živka.

“Imamo fizikalne i okupacione terapije svakodnevno i to joj jako puno znači. Uzima steroide svakodnevno, dozu joj polako smanjuju, bitno je da joj enzimi jetre ostanu mirni kao i do sad i naravno ključna je fizikalna terapija. Pored terapeuta i mi konstantno radimo vežbice s njom kao i do sad”, kaže Živka Matić za Nova.rs.

Nažalost, ove devojčice nisu jedine kojima je potrebna terapija i najskupljim lekom na svetu. U toku je bitka za malog Gavrila Đurđevića. Mame koje su imale sreće da njihova deca humanošću dobiju novu šansu, apeluju na to da i Gavrilo dobije priliku za svoj prvi korak.

IZVOR: nova.rs

Nastavi čitanje
Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top