Bebe samo žele da spavaju uz nekog koga vole. Zar to ne žele svi?

Kuća i porodica

Bebe samo žele da spavaju uz nekog koga vole. Zar to ne žele svi?

Ne znam da li ste primetili (ja jesam) da je sve manje onih komentara kojima vas okruženje zasipa, a koji se tiču spavanja sa detetom u istom krevetu. I na ovom portalu smo razbili predrasude o tome pa se čini da je sad svima jasno da spavanje u istom krevetu sa detetom NE ŠTETI ni na koji način njegovom razvoju. Da uspavljivanje deteta donosi samo pozitivne efekte u smislu povezivanja, ulivanja sigurnosti i samopouzdanja i osećaja pripadnosti.

Doktor Nils Bergman sa univerziteta Kejptaun u Južnoj Africi kaže da bi novorođenčad za optimalan razvoj trebalo da spavaju na grudima majki prvih nekoliko nedelja života. Takođe, u maminom krevetu bi trebalo da ostanu do treće, pa čak i četvrte godine.

Analizirano je 16 novorođenčadi koja su spavala na majčinim grudima, a onda i u krevecu. A rezultati? Srce bebe je pod trostruko većim stresom kada spava sama.

Dakle, jasno je kao dan i nema nikakve sumnje – ako vam prija da spavate pored svog deteta, samo napred. Pa, sve što dete želi je da spava pored nekog koga voli. Zar to ne želimo i mi?

Najčešće je odgovor da, s tim što su mame i tate na kraju dana iscrpljeni i kvalitetan san im je preko potreban. Te mame i tate ponekad spavaju sa svojim bebama, iako to znači da će se probuditi umorni, jer znaju da je privikavanje deteta na samostalno spavanje u ranom uzrastu tako što ćete ga ostaviti da se uspava plačući – surovo. Kad plače jer ne želi da bude sama, beba samo traži blizinu, sigurnost i pažnju. Ignorisanjem plača vi joj te, osnovne potrebe, uskraćujete.

Pa, kako onda udovoljiti i umornim roditeljima i bebi? Sa prvom bebom sam od kreveca odustala već posle dve nedelje, a sa drugom krevetac nisam ni unosila u spavaću sobu jer sam našla idealno rešenje – kolevka koja se montira pored roditeljskog kreveta na visinu koja se može podešavati sve do 86 centimetara. Jedna stranica se jednostavno spušta, pa smo mi krevetac podesili na visinu našeg kreveta i spustili stranicu, a krevetac se toliko jednostavno sklapa i zauzima jako malo mesta, pa je išao s nama gde god da smo putovali.

Bebac sada više nije bebac, pa je krevetac prosleđen dalje, ali mogu slobodno da kažem da je to bila jedna od boljih investicija u naš kvalitetan san i super način da svima bude potaman – da se naspavamo i da niko ne mora da spava sam ;).

Zelenaucionica

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

To Top