Praznujemo Svetog Vasilija Ostroškog – dan kada se dešavaju najveća čuda

wikipedia

Kuća i porodica

Praznujemo Svetog Vasilija Ostroškog – dan kada se dešavaju najveća čuda

Pravoslavna crkva i vernici danas, 12. maja, proslavljaju Svetog Vasilija Ostroškog.

Rođen je kao Stojan Jovanović u Popovom polju u Hercegovini 1610. godine, u bogobojažljivoj seoskoj porodici, a već sa 12 godina kreće da se školuje u manastiru Zavala. Kasnije odlazi u manastir Tvrdoš gde postaje i paroh.

Posvetio se učenju svojih vernika pravoslavlju, čuvajući narod od Turaka.

Kada su Turci razorili Tvrdoš, Vasilije se preselio u manastir Ostrog gde je nastavio svoj strogi podvižnički život. Umro je 1671. godine.

Njegove mošti čuvaju se kao velika svetinja u manastiru Ostrog, i mesto su hodočašća za vernike svih religija.

Mnogi veruju da njegove mošti imaju isceliteljsku moć pa se bolesni svakodnevno mole pred njima za spas.

Mošti Svetog Vasilija vernici svakodnevno obilaze, a bolesni se mole pred njima za spas.

Mnogi veruju da će, ako se zavetuju da će na svetog Vasilija otići na Duhove u manastir Ostrog, njihova, ili bolest nekog njima bližnjeg, nestati „kao rukom odnesena“.

Zato treba da od danas počnete strogi post koji će trajatati do praznika Duhova, kada ćete da odete na Ostrog i zatražite pomoć svetog Vasilija i pričestite se.

Od mnoštva verovanja vezanih za ovog svetitelja, najviše u narodu kruži ono da Vasilije Ostroški svake noći ustaje iz kovčega i šeta po stenama.

Od svešetenika se tokom vekova moglo saznati da su čarape na nogama svetitelja ujutru pocepane, iako su prethodne večeri bile čitave.

Zato u manastir Ostrog obavezno treba da ponesete jedan par belih, vunenih čarapa, kao i ulje tamjan i pamuk. Običaj je da se to ostavi da prenoći u blizini svetitelja jer se veruje da tako stvari dobijaju čudotvorne moći isceljenja.

Molitva Svetom Vasiliju Ostroškom

„Sveti Vasilije, veliki ugodniče Božiji, pomozi svima pa i meni. Veliki branitelju vere Pravoslavne, odbrani i nas koji tvoju Svetu veru držimo, i s nadom tebi pristupamo.

Veliki arhijereju Božiji, pomoli se Bogu Svedržitelju za sve ljude tvoje, pa na posletku i za mene nedostojnog i poslednjeg.

Tvrdoški viteže i Ostroški podvižniče, spasavaj nas od beda vidljivih i nevidljivih.

Zapalila te je Srpska zemlja kao večnu sveću pred prestolom Boga Živoga, pa nam sada osvetli puteve i razagnaj tugu.

Molitvama i suzama zagrevao si hladnu pešteru Ostrošku, pa zagrej sada Božijim duhom i srca naša, da se spasemo i proslavimo Boga svevišnjega i tebe Sveca Božijega.

Sa svih strana sveta priticali su životu tvome bolni i nevoljni, i ti si im pomagao: demone odgonio, veze đavolje raskidao, i zdravlje duševno i telesno ljudima darivao.

Tako i sada pomozi, krštenim i nekrštenim, kao i uvek, svima pa i meni.

Izmiritelj si bio zavađene braće, izmiri i sada sve zavađene, zbratimi razbraćene, oveseli tužne, ukroti samovoljne, isceli bolne. Sveti Vasilije Čudotvorče i Oče naš duhovni, čuj i usliši čeda tvoja duhovna u Hristu Isusu Gospodu našem. Amin.“

IZVOR: ddl.rs

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

To Top