DANAS SU SVETI VRAČI – OBIČAJ JE DA SE MOLIMO ZA ZDRAVLJE

Printscreen

Kuća i porodica

DANAS SU SVETI VRAČI – OBIČAJ JE DA SE MOLIMO ZA ZDRAVLJE

Koji su običaji na praznik Svete Vrači – Evo zašto se sutra treba pomoliti za zdravlje!

Sveti Damjan i Kozma proslavljaju se 14. jula i 14. novembra, a ovaj praznik je pooznat kao Sveti Vrači. Bili su lekari i iscelitelji, a pošto su smatrali da je njihovo lekarsko znaje dar od Boga, nikada za lečenje nisu uzimali novac i poklone. Postoji priča da se Kozma naljutio na Damjana kada je od žene koju su izlečili od teške bolesti uzeo 3 jaja.

Svete Vrače najčešće slave lekari, a Lekarska komora Srbije je 2007. godine i zvanično proglasila taj dan svojom slavom. I danas postoji vera da Sveti Kozma i Damjan čuvaju i štiti od bolesti, pa im se vernici mole za zdravlje.

Takođe, ovaj dan posebno slave oni koji su ozdravili i pobedili neku bolest, a običaj je da se na praznik Svetih Vrači pomolimo za zdravlje molitvom koja je posvećena ovim svecima.

Pošto je praznik u crkvenom kalendaru obeležen crvenim slovom, običaj je da se danas izbegavaju fizički poslovi, već da se praznik posveti molitvi i smirenju. Praznik se obeležava sa verom da će Bog sačuvati zdravlje, sprečiti bolest i pomoći ljudima da budu zdravi i spremni za rad cele godine. Veruje se da se ovaj dan slavi i kao zaštita od udara groma.

Izvor: Sensa

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top