Danas je SABOR PRESVETE BOGORODICE

SPC/Printcreen

Kuća i porodica

Danas je SABOR PRESVETE BOGORODICE

Danas je 8. januar, drugi dan Božića i praznik koji se naziva Sabor Presvete Bogorodice.

Sabor Presvete Bogorodice obeležava se drugog dana Božića. Tada hrišćanska crkva odaje počast Presvetoj Bogorodici. Ovo praznovanje naziva se „saborom“, jer se toga dana sve sveštenstvo sa narodom okuplja da proslave Bogomajku i zato što se trožestveno saborno služi u njenu čast.

Toga dana i istočni mudraci, vođeni zvezdom repaticom, došli su u Vitlejem da se poklone Gospodu.
Car Irod naredio je tada da se sva deca u Vitlajemu ubiju. Međutim, videći te namere, Bog je poslao anđela svog da se javi Josifu u snu i zapovedio mu je da sa Bogorodicom i Mladencom pobegne u Misir, što je Josif i uradio.

Došavši u Nazaret ispunile su se reči proročke: Gle, Gospod sedeći na oblaku laku doći će u Misir.

I dan danas se u starom Kairu pokazuje pećina u kojoj je živela sveta porodica, a u selu Matarea blizu Kaira pokazuje se drvo pod kojim su se odmarali Presveta Bogorodica i Gospod Isus, ispod kojeg sada protiče čudotvorni izvor vode. Vernici ovog dana izgovaraju ove reči za zdravlje i spokoj tokom cele godine:

Tvojim rođenjem Hriste Bože, zasija svetu svetlost bogopoznanja, jer se u toj svetlosti zvezdom učahu oni koji zvezdama služe, da se klanjaju Tebi, Suncu Pravde, i da poznaju Tebe sa visine Istoka, Gospode, slava Ti!

U njenu čast i kao znak zahvalnosti danas se izgovara posebna molitva.

Molitva Presvetoj bogorodici
Tvojim rođenjem Hriste bože, zasija svetu svetlost bogopoznanja, jer se u toj svetlosti zvezdom učahu oni koji zvezdama služe, da se klanjaju tebi, suncu pravde, i da poznaju tebe sa visine istoka, gospode, slava ti!

Običaji na drugi dan Božića
Danas, prema narodnim običajima, obilaze se prijatelji i komšije i primaju gosti u kuću. Drugi dan Božića, narod kaže, trebalo da se posvetite šetnji i poseti prijateljima i kumovima, jer “ko ima prijatelje, bogat je čovek”.

Veruje se da se na današnji dan mire i oni koji su godinama u zavadi i da nije dobro bilo koga oterati sa kućnog praga.

Danas, za prazničnom trpezom koja je još uvek postavljena, svi su jednaki i u zdravlju i veselju slave najradosniji praznik hrišćanstva. Običaj kaže da se danas ne čisti kuća jer se Božić u pravoslavlju slavi tri dana.

Magazin.novosti

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

To Top