NARODNA VEROVANJA NA DUHOVSKI UTORAK

Printscreen

Kuća i porodica

NARODNA VEROVANJA NA DUHOVSKI UTORAK

Praznik Svete Trojice proslavlja se tri dana i sva tri su u kalendaru označena crvenim slovom.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Duhovski utorak, treći dan jednog od najvećih praznika koji znamo kao Duhovi, Trojica ili Silazak Svetog Duha na Apostole a koji se obeleževa 50. dan posle Uskrsa i deseti dan posle Spasovdana. Kao i danas i juče i ovaj datum je crveno slovo.

Praznovanje se nastavlja cele sedmice, i to je takozvana trapava nedelja kada nikako ne treba postiti. Naime, veruje se da će onima koji budu postili ići sve naopako.

Na praznik Silaska Svetog Duha na Apostole, pod u hramovima se pokriva travom, pored zidova se prislanjaju grane lipe ili nekog drugog drveta, a ikone se kite cvećem. Ovaj običaj potiče od prvih hrišćana, koji su ga preuzeli od Jevreja, koji su na praznik Pedesetnice kitili svoje bogomolje i kuće. To ih je podsećalo na vreme kada su preko Mojsija dobili deset Božjih zapovesti, kao i na vreme lutanja po pustinji, posle bekstva iz Misira, jer su u pustinji živeli u kolibama od granja i lišća.

Na Duhove u hramu narod plete venčiće od trave koje posle nosi kući i ostavlja pored ikone i kandila, a mnogi ih nose u svojim torbama i automobilima.

Venčići za dobru sreću i napredak mnogi stavljaju u džepove, torbe i tašne, i iako je reč o običaju novijeg datuma, on suštinski nastavlja staru tradiciju.

Pink

Nastavi čitanje
Pročitajte i...
Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top