Danas je praznik posvećen BOGORODICI MARIJI

Printscreen

Kuća i porodica

Danas je praznik posvećen BOGORODICI MARIJI

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Polaganje pojasa Presvete Bogorodice

Praznik Polaganje pojasa Presvete Bogorodice posvećen je jednoj od hrišćanskih relikvija, pojasu, koji je prema predanju pripadao majci Isusa Hrista – Bogorodici Mariji.

Prema verovanju pojas je isplela sama Bogorodica od kamilje dlake, a čuva se navodno u svetogorskom manastiru Vatoped. Oov je jedna od većih dragocenost koaj je sačuvana od Hristove majke.

Sve je počelo nakon smrti Bogorodice Marije. Sveti Toma je u grobu Hristove majke pronašao samo pojas, on je jedino ostao nakon njenog uspenja. Uzeo ga je i čuvao kao relikviju do kraja života.

Pročitajte još: Žensko ime grčkog porekla koje simboliše sreću i radost: Koristio ga je i Šekspir u svom delu

Pojas je kroz vekove imao različite puteve, u prvim vekovima čuvan je u Jerusalimu, da bi u 4. veku bio prenet u Kapadokiju. Potom je stavljen u zlatni kovčeg i donet u Carigrad gde nije vađen sve do vremena Lava Mudrog.

Polaganje pojasa Presvete Bogorodice se kao zvaničan crkveni praznik proslavlja od sredine 12. veka.

U našim krajevima ovaj neobični praznik najviše poštuju žene i parovi koji imaju probleme sa začećem. Oni na današnji dan odlaze u crkve i manastire posvećene Bogorodici jer se veruje da će im molitve doneti potomstvo. Ima i onih koji ovaj praznik proslavljaju kao krsnu slavu.

Magazin Novosti

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top