7 načina kako poboljšati razvoj dečijeg mozga

pixabay.com

Kuća i porodica

7 načina kako poboljšati razvoj dečijeg mozga

Vaše malo dete od rođenja do treće godine života uči brzinom svetlosti, stvarajući 700 novih neuronskih veza svake sekunde. Vi mu možete pomoći u ostvarivanju svog potencijala, jer na razvoj i rast mozga utiču mnogi faktori, uključujući odnose koje dete stvara sa drugim ljudima, njegova iskustva i okolina.

Ljudski mozak počinje se razvijati vrlo rano, samo 3 sedmice nakon začeća, ali na mnogo načina razvoj mozga traje celi život. Razlog tome je što isti događaji koji oblikuju mozak za vreme razvoja su takođe odgovorni i za memorisanje informacija, uključujući nove veštine i sećanja tokom života svakog čoveka. Glavna razlika između razvoja mozga kod deteta u odnosu na odraslu osobu je stepen razvoja. U ranim godinama života mozak je puno fleksibilniji nego u kasnijim fazama života. To ima i pozitivnih i negativnih strana. Pozitivna strana je ta što je dečiji mozak otvoreniji za učenje i uticaje koji ga obogaćuju. Negativna strana je ta što je dečiji mozak podložniji razvojnim problemima ako dete kod odgoja nema adekvatnu negu, podršku i usmeravanje.

7 načina pomoću kojih možete biti sigurni da pomažete svome detetu kod razvoja mozga su:

1. Verujte svojim instiktima
Uz sve savete koje novopečeni roditelji imaju sa svih strana – putem interneta, časopisa, blogova i od dobronamernih prijatelja i rođaka, može biti teško podeliti korisne informacije od beskorisnih. Dobra vest je da ako imate osećaj da je nešto ispravno za vas i vaše dete – obično ste u pravu! Naravno, trebate pročitati sve što vam je dostupno i konsultovati se s drugima je sasvim u redu, ali uvek slušajte svoj unutrašnji glas.

2. Grlite svoje dete i budite mu blizu
Većina roditelja voli se maziti sa svojim bebama, ali možda se osećaju kao da deca kada dođu do određene dobi ne trebaju više toliko zagrljaja. Nije tako. Grljenje je JAKO korisno, ne samo za decu nego za ljude uopšte. Nekoliko istraživačkih studija potvrđuju da je grljenje dece ne samo ugodno za roditelja i dete, nego može rezultirati sretnijom, zdravijom, znatiželjnijom decom.

3. Pevajte!
Vaše dete nije briga imate li sluha ili ne, jedino je važno da mu pevate. Možete izmisliti vlastite reči i melodije ili pevati neke iz svoga detinjstva ili s radija. Možete pevati o onome što radite, gde idete taj dan – samo pevajte! Vi ćete se zabaviti, oni će uživati i pomoći ćete mladom mozgu da se razvija.

4. Pokret i igra
Igrajte se, budite smešni i krećite se sa svojom bebom. Aktivnosti koje uključuju pokret potiču razvoj deteta na svim područjima, uključujući duštveno-emocionalne veštine kao što su samopouzdanje i saradnja. Mozak voli vežbe i pokret, stoga je ovaj tip stimulacije ključan, jer se deca moraju kretati da bi učila.

5. Učenje stranog jezika
Nema ništa komplikovanije od učenja još jednog jezika, a dečji mozgovi su unapred programirani za upijanje drugih jezika osim materinjeg. Izlaganje stranim jezicima na dosledan i zabavan način dok su jako mali, priprema ih za doživotno učenje, pružajući im korijene i temelje koji su im potrebni za rast mozga. Ako i ne znate neki strani jezik, čak i pevanje na drugim jezicima pomaže.

6. Pohvalite svoju decu
Svi volimo imati nečije odobravanje, pa ni vaše dete nije drugačije. Koncentrišite se na ono što dete dobro radi i pohvalite ga, tako će dete ponoviti takvu radnju. Divljenje njegovom napretku je baza koja će postaviti temelje za celi život.

7. Uključite dete u svakodnevne aktivnosti
Uključivanje dece u pravi rad svakodnevnog života daje im smisao i osećaj uspeha, uči vrednim životnim veštinama i sprečava ‘loše ponašanje’ koje se često pojavljuje kada deca traže našu pažnju. Bez obzira na zadatak, obično postoji barem mali način na koji vam dete može pomoći ako mu pokažete kako.

Iyvor: Malacgenijalac

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top