Odgojite zahvalno i skromno dete: Da ceni ono što ste stvorili, za šta ste se žrtvovali!

pixabay.com

Kuća i porodica

Odgojite zahvalno i skromno dete: Da ceni ono što ste stvorili, za šta ste se žrtvovali!

Posle ovih sedam koraka vaše dete vam ništa sem ljubavi neće tražiti

Nije tajna u sreći. Sreća nije rešenje za sve. Koja je razlika između srećne i nesrećne osobe? HVALA.

Kada je osoba u stanju da ceni ono što ima. Oseti vrednost onog što ima. Kako naučiti decu da budu zahvalni? Nemojte im stalno govoriti da bi trebalo da budu zahvalni. Naučite ih da još u ranom detinjstvu kažu „Hvala“ i „Molim“. Neophodno je da se ova navika postepeno usadi, redovno i svesno ponavljajući vežbe, piše Stil.kurir.rs

Postoji sedam vežbi koje vam mogu pomoći da vaspitate zahvalno dete:

1. Poklon dana

Preporučljivo je da to radite svakodnevno. Možete, na primer, na kraju dana, pre spavanja da odradite ovu vežbu. Važno je da sednete pored deteta i počnete da nabrajate sve „darove“ tog dana. Ovo uključuje sastanke, utiske, ljude, događajte, trenutke, tretmane, dostignuća, uspehe i td… zbog kojih ste zahvalni. Deca predškolskog uzrasta su pod velikim utiskom šta im se sve izdešavalo u toku dana pa može da se desi da se nekih stvari i ne sete. Ova vežba ga „tera“ da se priseti dobrih trenutaka. Na taj način učimo da slavimo pozitivne i dobre stvari, da ih „istaknemo“.

2. „Da li se sećaš….“

Da bi se prijatna dešavanja od tog dana učvrstila u našem sećanju, potrebno ih je zajedno sa detetom izgovoriti: „Sećaš li se kako ti je bilo lepo da trčiš niz brdo“, „Sećaš li se kako si bio srećan kada ti je prijatelj došao“ i td…

I sećanja sa negativnom konotacijom mogu da budu razlog za zahvalnost. Na primer, pokvario se automobil pa ste morali peške da vodite dete kući. Kažite mu kako je lepo što je mogao da gazi po baricama i da uživa u šetnji.

Profesor Milica Novković: Ne dresirajte decu, da oni ne bi dresirali vas! Evo kako da lenjo i pohlepno dete dovedete u red!

3. „Kako je to kul“

Bitno je da naučite dete da prepozna pozitivne stvari. Na primer:“Sjajno je što se cela porodica danas okupila za večeru“, „Sjajno je što imamo slobodan dan, i zajedno gledamo crtani film“, „Sjajno je što imamo priliku da crtamo danas“.

4. Dobročinstvo.

Sami odlučite kada i koliko vremena ste spremni da posvetite ovoj oblasti. Ili ovo radite jednom mesečno ili jednom nedeljno, dnevno kako i kada osetite da možete da pomognete drugim ljudima. Recimo da možete da očistite nekome dvorište, bacite smeće umesto komšija, kupite hleb, napravite kolače pa odnesete i td…Morate da naučite dete da je sasvim lepo kada poklanjate skoro isto kao i kada primate poklon.

5. „Ti si moj asistenst“

Kada se deci zahvalite za pomoć, oni se osećaju vrednim. Obične stvari kao što su skupljanje igračaka, ili pranje suđa, ili brisanje stola, postaju im prijatne. Zahvalnost vodi ka činjenici da želja deteta da pomogne postaje sve veća i on želi da pokuša.

6. Darivanje

Deca obožavaju da darivaju nešto svojim prijateljima. Pogotovo ako su nešto napravili vlastitom rukom. Ipak, objasnite im da je isto vredan poklon ljubazna reč, osmeh ili zagrljaj. Mogu da podele svoje igračke i slatkiše. Roditelji, pobrinite se da se to dogodi barem jednom dnevno.

7. Mi smo tako srećni!

Svaki dan imajte na umu da ste srećni: što ste ušli u autobus, da ste našli dobra mesta u bioskopu, što ste otišli na sladoled u grad, što ste našli lepo mesto u parku… U tim momentima recite detetu: „Baš smo srećne ruke! Vidi kako nas sreća prati!“

Očigledno, cilj nije sreća već zahvalnost. Bitno je da dete prepozna nešto za šta treba da bude zahvalano. Tako će prepoznati i roditeljske napore da ono bude srećno i zadovoljno.

Stil.kurir.rs

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

To Top